ANOGENİTAL VERRÜLÜ HASTALARDA HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS, EPSTEİN-BARR VİRÜS VE SİTOMEGALOVİRÜSÜN PARAFİN DOKUDA MOLEKÜLER YÖNTEMLE TANIMLANMASI - EROĞLU, KÜBRANUR SORKULU (Fırat Üniveristesi, 2025)
Anogenital verrüler, hastaların anogenital bölgesinde ortaya çıkan insan papilloma virüsünün (HPV) farklı genotiplerinin neden olduğu epidermal lezyonlardır. Bu lezyonların %90'ından fazlasına HPV 6 ve HPV 11 neden olmaktadır. HPV sıklıkla cinsel yolla bulaşmaktadır. Anogenital verrüler neoplastik değişim riski taşımayan benign lezyonlardır. Bununla birlikte immünsupresif hastalarda, hem premalign (vulval, anal ve penil intra-epitelyal neoplazi) hem de malign lezyonlarla bir arada bulunabilir ya da bu lezyonlar verrü zemininde gelişebilir, nadiren de verrü olarak yanlış teşhis edilebilirler. Anogenital verrülü kişilerin yaklaşık %20'sinde cinsel yolla bulaşan başka hastalıklar da görülmektedir. Epstein-Barr virüsü (EBV), dünya çapında yetişkinlerin %90'ından fazlasını enfekte eden yaygın bir gamma herpes virüsüdür. EBV başlıca tükürük yoluyla bulaşır ancak kan veya organ nakli ve cinsel yolla da bulaş bildirilmiştir. İnsan sitomegalovirüsü (CMV), betaherpesvirinae'nin prototip üyesidir. Tüm herpesvirüsleri gibi, latent kalır ve bireyin yaşamı boyunca devam eder. CMV, vücut salgıları, kan veya organ nakli ve cinsel yolla bulaşabilir. HPV, EBV ve CMV cinsel yolla bulaşabilir ve epitel hücrelerinde latent kalabilmektedirler. Çalışmada 2020 Ocak-2023 Temmuz tarihleri arasında anogenital verrü tanısı ile eksize edilmiş lezyonlardan elde edilen 24 adet doku örneği Fırat Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalına ait biyolojik materyaller kullanıldı. Anagenital verrülü hasta grubuna ait 24 adet parafin gömülü doku biyopsi örneklerinde Real Time PCR ve pyrosequencing metodu ile HPV, CMV ve EBV araştırıldı. Örneklerden viral DNA eldesi için yapılan ekstraksiyonda DSP virüs patojen kiti (Qiagen, Germany) ve EZ1 Advanced (Qiagen) otomotize nükleik asit izolasyon cihazı kullanıldı. Çalışmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS versiyon 22.0 paket programı kullanıldı. Çalışmadan elde edilen değerler ortalama±SD olarak verilerek, gruplar arası karşılaştırmalar için parametrik veriler student t test ile nonparametrik olanlar ise ki kare testi ile değerlendirildi. p<0.05 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Yapılan PCR analizinde hastaların 15 (%62.5)'inde HPV tespit edilirken, 9 (%37.5)'unda HPV tespit edilemedi. Kalan 15 hastanın 8 (%53.3)'inde HPV 6, 1 (%6.7)'inde HPV 16, 4 (%26.7)'ünde HPV 40 ve 2 (%13.3)'sinde HPV 87 tespit edildi. 2 (%8.3) hastada HPV ve EBV birlikteliği mevcuttu. Hastaların 22 (%91.7)'sinde EBV tespit edilemedi. 24 hastanın hiç birinde CMV tespit edilemedi. Sonuç olarak EBV ve CMV gibi cinsel yolla bulaşabilen enfeksiyonlar HPV enfeksiyonu gelişme riskini artırmaktadır. HPV tespit edilen hastalarda EBV ve CMV'nin birlikteliği araştırılmalıdır. Anogenital verrüler prekanseröz lezyonlarla karışabildiği veya prekanseröz lezyonlara eşlik edebildiği için dirençli hastalarda tanısal eksizyon yapılmalıdır. Çalışmanın amacı koenfeksiyonun tedaviye direçli verrüler veya prekanseröz durumlara etkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Aynı zamanda anogenital verrülerde koenfeksiyon durumlarında kansere ilerleme şüphesine dikkat çekmektir. Anahtar Kelimeler: Anogenital Verrü, Human Papillomavirüs, Epstein-Barr Virüs, Sitomegalovirüs

Anogenital warts are epidermal lesions caused by different genotypes of the human papillomavirus (HPV) that appear in the anogenital region. More than 90% of these lesions are caused by HPV 6 and HPV 11. HPV is primarily transmitted sexually. Anogenital warts are benign lesions that do not carry a risk of neoplastic change. However, in immunosuppressed patients, they may coexist with both premalignant lesions (such as vulvar, anal, and penile intraepithelial neoplasia) and malignant lesions, or these lesions may develop in the context of warts, and they can rarely be misdiagnosed as warts. Additionally, approximately 20% of individuals with anogenital warts may also have other sexually transmitted infections. Epstein-Barr virus (EBV) is a common gamma herpes virus that infects more than 90% of adults worldwide. EBV is primarily transmitted through saliva, but transmission via blood, organ transplantation, and sexually has also been reported. Human cytomegalovirus (CMV) is the prototype member of the betaherpesvirinae. Like all herpesviruses, it remains latent and persists throughout an individual's life. CMV can be transmitted through body fluids, blood, organ transplantation, and sexually. HPV, EBV, and CMV can all be sexually transmitted and can remain latent in epithelial cells. In the study, 24 tissue samples obtained from excised lesions diagnosed as anogenital warts between January 2020 and July 2023 were used as biological materials from the Department of Medical Pathology at Fırat University Hospital. In the group of patients with anogenital warts, viral investigations for HPV, CMV, and EBV were performed on 24 paraffin-embedded tissue biopsy samples using Real-Time PCR and pyrosequencing methods. For viral DNA extraction from the samples, the DSP virus pathogen kit (Qiagen, Germany) and the EZ1 Advanced (Qiagen) automated nucleic acid isolation device were utilized. In the PCR analysis, HPV was detected in 15 patients (62.5%), while 9 patients (37.5%) tested negative for HPV. Among the remaining 15 patients, HPV 6 was identified in 8 patients (53.3%), HPV 16 in 1 patient (6.7%), HPV 40 in 4 patients (26.7%), and HPV 87 in 2 patients (13.3%). Additionally, 2 patients (8.3%) had co-infection with HPV and EBV. EBV was not detected in 22 patients (91.7%), and none of the 24 patients tested positive for CMV. In conclusion, infections such as EBV and CMV that can be sexually transmitted may increase the risk of developing HPV infections. The presence of EBV and CMV should be investigated in patients with detected HPV. Since anogenital warts can be confused with precancerous lesions or can coexist with them, diagnostic excision should be performed in resistant patients. The aim of this study is to reveal the impact of co-infection on the treatment of resistant warts or precancerous conditions. Furthermore, it highlights the suspicion of cancer progression in cases of co-infection with anogenital warts. Keywords: Anogenital Warts, Human Papillomavirus, Epstein-Barr Virus, Cytomegalovirus.
Molecular identification of human papillomavirus, epstein-barr virus and cytomegalovirus in paraffin tissue of patients with anogenital warts
Keywords: Dermatoloji