Hava Kirliliği Dinamikleri ve Kalitesine İlişkin İçgörüler: Türkiye'deki Akademik Araştırmaların Kapsamlı Bir Analizi - Bilgin, Saliha Çelikcan; Bilgin, Turgay Tugay (Fırat Üniversitesi, 2025)
Hava kirliliği, insan sağlığı, sürdürülebilir çevre ve sosyo-ekonomik refah için uzun vadeli sonuçları olan ciddi bir küresel sorundur. Bu kapsamlı analiz, Türkiye'de 2022 ve 2023 yılları arasında DergiPark platformunda yayınlanan makalelerden elde edilen en son araştırma bulgularını birleştirerek hava kirliliğinin ve kalitesinin çok yönlü doğasına yer vermektedir. Çalışmamız, araştırma konularına göre makaleleri kategorize etmektedir. Temel bulgular, hava koşulları, şehirleşme, sanayinin hava kirliliği ve hava kalitesi üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, COVID-19 pandemisinin hava kalitesi dinamikleri ile etkileşime girdiği belirlenmiştir. Araştırmacılar, tahmin, değerlendirme ve modelleme için bir dizi yöntem kullanmışlardır. Bu konuda yenilikçi yaklaşımlarla üzerinde durulması gereken zorluklar devam etmektedir. Hava kirliliğini iklim değişikliği, kentsel gelişme ve ulaşım ile ilişkilendiren neden-sonuç yollarını araştırmak, sorunu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Hava kirliliği ve kalitesinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin deneysel çalışma, bilinçli politika kararları almak özellikle savunmasız gruplar için önemlidir. Mevcut düzenlemelerin etkinliğini değerlendirmek ve yeni yaklaşımlar oluşturmak, etkili hava kalitesi yönetimine rehberlik edebilir. Sonuç olarak, bu makale, hava kalitesi ve kirliliği hakkında akademik araştırmaları derleyerek konunun yaygın etkisine dair kapsamlı bir inceleme sunmaktadır.

Air pollution affects human health, the environment, and the economy worldwide. This comprehensive analysis elucidates the intricate characteristics of air pollution and its quality by amalgamating the latest study outcomes derived from papers published on the DergiPark platform in Türkiye throughout the period spanning from 2022 to 2023. The papers in our study are classified according to their research themes. The main findings suggest that weather, urbanization, industry, and wildfires affect air pollution and quality. Additionally, the COVID-19 pandemic has affected air quality dynamics, requiring further study. Scientists have used various methods to forecast, evaluate, and simulate, but challenges remain that require new approaches. Investigating the causal pathways linking air pollution to climate change, urban development, and transportation will help us better understand the problem. Empirical study into the effects of air pollution and quality on human health is essential for making informed policy decisions, especially for vulnerable groups. Evaluating the efficacy of current regulations and establishing new approaches can help guide effective air quality. This paper is a comprehensive synthesis of scholarly studies pertaining to air quality and pollution, providing a comprehensive overview of the extensive ramifications associated with this subject matter.
Insights Into Air Pollution Dynamics and Quality: A Comprehensive Analysis Of Scholarly Research In Türkiye
Keywords: Air Pollution Modelling and Control; Hava Kirliliği Modellemesi ve Kontrolü