Bir Kur’an öğretmeni: Hafız Abdullah Nazırlı (Hayatı, eserleri ve Kur’an öğretim yöntemi) - Tuncay, Karateke (My University, 2015)
Bu çalışmada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imamlık, vaizlik ve Kur’an öğreticiliği görevlerinde bulunmuş olan Hafız Abdullah Nazırlı’nın hayatı, eserleri ve Kur’an öğretim metodu incelenmiştir. Hafız Abdullah Nazırlı 1920 yılında Elazığ’ın Hoş köyünde doğmuştur. Öğrenim gördüğü ve görev yaptığı yıllarda ülkemizde dini alanda yaşanan bütün değişikliklere şahitlik etmiştir. Osmanlı Türkçesiyle 99 eser kaleme almıştır. Eserleri tefsir, fıkıh, dinler tarihi, kelam, tasavvuf, tarih ve edebiyata dair bilgiler içermektedir. 1000’den fazla hafız yetiştirmiş ve 5000’den fazla kişiye Kur’an-ı Kerim öğretmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan anlatı deseni uygulanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde betimsel analiz tekniği uygulanmıştır.

In this study, Hafiz Abdullah Nazirli who served at Presidency of Religious Affairs as a religious officials (imam-khatep), preacher and Qur'an instructor has been examined into his life, works and Qur'an teaching method. Hafiz Abdullah Nazirli was born in 1920 in the Elazig’s village Hoş. He witnessed in the field of religious education in our country during training and working. He had 99 works in Ottoman. His works contain knowledge about exegesis of Qur’ân, fiqh, history of religions, kalâm, sufism, history and literature. He educated more than 1,000 grinds (hafiz) and taught Qur’an more than 5,000 people. In study narratives design which is one of the qualitative research methods was adopted. Data was collected using interview technique by Descriptive analyses technique was administered on the collected data.
A Qur’an teacher: Hafiz Abdullah Nazirli (Life, works and Quran teaching method)
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Abdullah Nazırlı; Kur’an öğretimi; Din eğitimi; Elazığ; Osmanlı Türkçesi; Quran teaching; Religious education