İnfektif Endokardit Olguların Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi - Balın, Şafak Özer; Aşan, Mehmet Ali; Balın, Tuğrul Aziz Özer Özer; Uysal, Serhat; Demirdağ, Kutbeddin Demirdağ; Akbulut, Ayhan; Balin, Mehmet (My University, 2024)
Amaç: Merkezimizde tedavi edilen infektif endokardit hastalarının klinik belirtilerini, mikrobiyolojik profilini, ekokardiyografik bulgularını ve yönetim stratejilerini değerlendirmeyi ve ülke literatürüne katkı sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2018 Ocak- 2022 Ekim tarihleri arasında hastanemizde tanısı modifiye Duke kriterlerine göre konulan infektif endokardit tanılı hastalar dahil edildi. Hasta verileri, klinik ve laboratuvar bulguları ile kan kültürü sonuçları, ekokardiyografik bulguları hastane elektronik kayıt sisteminden retrospektif taranarak elde edildi. Bulgular: Çalışmaya sekizi (%57.1) erkek olmak üzere 14 olgu dahil edildi. Beş (%35.7) hastada yapay kapak ve dört (%28.5) hastada romatizmal kapak hastalığı mevcuttu. En sık saptana bulgular ateş (%92.8) ve kalpte üfürüm (%85.7) idi. Beş (%35.7) hastada ise embolik komplikasyon mevcuttu. Dokuz (%64.2) hastanın kan kültüründe mikroorganizma üreme saptandı. Hastaların tamamına transtorasik ekokardiyografi yapıldı. Dokuz (%64.2) hastaya ise transözefajial ekokardiyografi uygulandı. Tüm hastalara antibakteriyel tedavi verildi. Tedavi süresi ortalama 34.5±24.2 gündü. Sadece üç (%21.4) hastaya aynı zamanda cerrahi müdahale yapıldı. Üç (%21.4) hasta ise exitus oldu. Sonuç: İnfektif endokardit, multidisipliner bir yaklaşım gerektiren, yüksek morbidite ve mortalite oranına sahip ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın yönetimi, merkezden merkeze farklılık gösterebilir. Bu çalışma ile merkezimize ait veriler sunulmuştur. Ancak infektif endokardit ile ilgili ülke literatürüne daha fazla katkı sunmak üzere geniş çaplı, prospektif çalışmalara duyulan ihtiyaç devam etmektedir.
Keywords: Mortalite; komplikasyon; mikrobiyoloji; İnfektif endokardit