TRAFİK KAZALARININ AZALTILMASI İÇİN ALINACAK İYİLEŞTİRME TEDBİRLERİNİN FAYDA VE MALİYET ANALİZİ - İSTEK, AKIN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Ülkemizde yılda 500.000'den fazla trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların yaklasık 6000'i ölüm ile 130.000'i yaralanma ile sonuçlanmaktadır. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmalardan dolayı meydana gelen isgücü kayıpları ve hasarlardan olusan maddi kayıplar çok fazladır. Bu amaçla trafik kazalarının değerlendirilmesi ve emniyet tedbirlerinin gelistirilmesi gereklidir. Düsük maliyetli önlemlerle kaza oranları önemli ölçüde azaltılabilir. Yol platformundaki küçük değisiklikler, kavsak kontrolü, sinyalizasyon ve trafik isaretlerinin gelistirilmesi bu önlemlere örnek olarak gösterilebilir. Bu çalısmada FHWA(Federal Highway Administration) tarafından hazırlanan tablolardan faydalanılarak Visual Basic programlama dilinde bir program yazılmıstır. Bu programla iyilestirme gerektiren yol kesimlerinin tespit edilmesi ve kaza tipi ve olası kaza sebeplerine göre uygun iyilestirme tedbirinin seçilmesi amaçlanmıstır. Anahtar Kelimeler: Düsük maliyetli önlemler, kaza azalma maliyetleri, trafik kazaları

More than 500.000 traffic accidents happen in a year in our country. Approximately 6000 of these accidents result in death and 130.000 of these accidents result in injury. The loss of productive power and monetary on the account of the death and injury in traffic accidents become too much. For this reason to design safety roads, the traffic accidents must be assessed and safety measures must be improved. The accident rate may be reduced by low price measures. Small changes in road platform, intersections controls, improvement of traffic signs and signalizations may be example for low price measures. In this study, a program was written in Visual Basic programming language by using tables of FHWA(Federal Highway Administration) to determine the road section that requires improvement and to choose the suitable improvement measures according to the accident type and probable accident reasons. Keywords: Low price measures, accident reducing costs, traffic accidents
Advantage and cost analysis of safety measures that take to reduce traffic accidents
Keywords: İnşaat Mühendisliği