İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN SPORA KATILIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ - Savucu, Yüksel (My University, 2017)
İşitme engelli bireyler için daha iyi eğitim olanakları sağlanmasında ve spora teşvik edilmelerinde toplumum farkındalığının arttırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmamızda, işitme engelli bireylerin spora katılımını etkileyen faktörlerin incelenmesini amaçladık. Araştırmanın örneklemini Türkiyenin yedi farklı şehrinden (Elazığ, Kahramanmaraş, Bingöl, Sivas, Batman, Bitlis ve Muş) 108 gönüllü işitme engelli katılımcı (16 kadın, 92 erkek) oluşturmuştur. Katılımcıların demografik özellikleri, eğitim ve mesleki durumları, iletişim ve spor becerileri ve antrenör tercihlerini içeren bilgileri elde etmek için survey metot kullanılmıştır. Çalışmada, Kurkova Válková ve Scheetz tarafından 2011 yılında geliştirilmiş 44 maddeden oluşan \"işitme engelli bireylerin spora katılımını etkileyen faktörler\" anketi kullanılmıştır. Atletizm, futbol, basketbol, voleybol ve bunların dışında bireyler araştırmanın katılımcılarını oluşturmuştur. İşaret dili bilen uzman tarafından bire bir görüşmeler sonunda veriler elde edilmiştir. Antrenör tercihinin önemli olmadığı ve işitme engelli bireylerin diğer bireylerle iletişim kurmakta zorlandıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte, spor yapmanın işitme engelli bireylerin yaşamlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak, işitme engelli bireylerin spora katılımını etkileyen faktörlerden bazılarının spor aktivitelerini yapmada yetersiz fiziksel şartlar, antrenör durumu ve spor organizasyonlarına yeterince katılamama durumları olduğu görülmüştür. Aktiviteler ve oyunlar bu bireylerin yapısına uygun adapte edilebilir ve geliştirlebilir böylece bu insanların da katılımı sağlanabilir. Bu da ancak tüm toplumun işbirliği yapmasıyla ve çabasıyla yapılabilir
Keywords: Spor Bilimleri