MİLLİ MÜCADELE'DE TELGRAF MUHABERATI: 1918-1922 - ŞEHİTOĞLU, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Mondros Ateşkes Antlaşması ile teslimiyet sürecine giren Osmanlı Devleti'nin, işgal edilen unsurlarından biri de haberleşme ağı idi. Bunların başında da telgrafhaneler gelmektedir.Anadolu'da Milli Mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal Paşa telgraf istasyonlarını Milli güçler tarafından kontrol altına aldırarak haberleşme üstünlüğü sayesinde, bir Milli teşekkül oluşturacaktır. Bundan sonra telgraf muhaberatının önemi artarak Milli Güçlerin canları pahasına koruduğu noktalar olacaktır.Mustafa Kemal Paşa hem bütün Anadolu'yu bu telgraf ağı sayesinde kontrolünde tutacak hem de yurt dışı ile ilişkilerini büyük ölçüde bu ağ üzerinden gerçekleştirecektir. Bunun için de Mustafa Kemal Paşa, İstanbul'a dönük olarak yapılmış olan telgraf ağını, Ankara merkezli olarak yeniden düzenleterek cephe hattı da dâhil olmak üzere tüm Anadolu'yu kontrolüne almıştır.Telgraf muhaberatı onu elinde tutan, Mustafa Kemal Paşa ve Milli Güçlere, Milli Mücadelenin tüm aşamalarında üstünlük sağlayarak zaferde büyük etki etmiştir.Anahtar Kelimeler: Mondros Mütarekesi, Milli Mücadele, Mustafa Kemal Paşa, Telgrafhaneler, Telgrafçılar

The Ottoman Empire entered in the period of lay down arms with the Armistice of Mudros, and also the communication network was occupied by one of the factors. The most important of these are telegraph .Mustafa Kemal Pasha, who started the National Struggle in Anatolia by placing the telegraph stations controlled by the National forces and also created a national formation by courtesy of the rule of communication. After that ,there will be the importance of protecting points of communication at the expense of national power lives.Mustafa Kemal Pasha both kept control the whole Anatolia by courtesy of the telegraph network and realized relations to foreign countries on a large scale over this network. That is why, Mustafa Kemal Pasha kept control of the whole of Anatolia and even including front line by the telegraph network that was connected to İstanbul before ,he later made it reorganized as in Ankara-based.Mustafa Kemal Pahsa and National Powers that controled telegraph communications had a major impact by providing excellence in all phases of the national movement.Key Words: Armistice of Mudros, National Movement, Mustafa Kemal Pasha, telegraph, Telegrams
Telegrpht mailroom in National Struggle: 1918-1922
Keywords: Tarih; Türk İnkılap Tarihi