İlköğretim Matematik Eğitiminde Velinin Ev Ödevine Katılımı Tartışması - Erdogan, Fatma (My University, 2020)
Ev ödevi, öğrenme sürecine veli katılımını sağlayan doğal bir bağlantı yoludur. Ayrıca, matematik ödevlerine veli katılımı uluslararası alan yazında gündemde olan konulardan biridir. Bu çalışmada, önceliklevelinin ödev katılımı alan yazın tabanlı incelenmiş ve velinin ödev katılımına ilişkin teorik çerçevedenbahsedilmiştir. Sonrasında ise velinin matematik ödevine katılımıyla ilgili Türkiye’de ve dünyada yapılan çalışmalar irdelenmiştir. Bu inceleme sonucunda elde edilen sonuçlar araştırmacının önerileri iledesteklenerek sunulmuştur. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, son yıllarda matematik eğitiminde sıklıkla vurgulanan velinin ödeve katılımını alan yazın tabanlı inceleyerek eleştirel bir bakış açısı sağlamaktır. Dolayısıyla, bu çalışma matematik eğitiminde alana özgü bir yapıda kurgulanacak olan velininmatematik ödevine katılımı çalışmalarına ışık tutabilir. Alan yazında, velinin ödeve katılımının çok boyutlu bir yapıda olduğu görülmüştür. Velilerin ödeve katılımını ele alan araştırmaların çoğu öz-belirleme kuramını temel almaktadır. Bu teoriye göre veli katılımının veli kontrolü ve veli desteği olarak ikifarklı türü vardır. İncelenen çalışma sonuçları velinin matematik ödevine katılımının öğrencilerin eğitimsel çıktıları üzerindeki etkileriyle ilgili karışık sonuçlar ortaya koymaktadır. Ayrıca, Türkiye’de velinin matematik ödevine katılımını ele alan çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmüştür. Yapılacakçalışmalarda velinin matematik ödevine katılım yapısının araştırılması, hangi katılım türünün öğrenciler açısından daha iyi sonuçlar doğuracağı üzerine odaklanılması önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji