RUH VE BEDENİN HUDÜS VE KIDEMİ SORUNU - KAYA, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2004)
İnsanın teşekkülünde iki ana unsur vardır. Büyüyen ve hareket eden maddi unsur, düşünme, bilme, irade, sevgi, nefret, iyi ve kötü huy şeklinde tezahürleri olan madde ile ilgisi olmayan cevher. Her iki unsur da birbirleriyle münasebetlidir ve bir takım istekleri vardır. İnsan bunları elde etmek için gayret eder. Bedenin ihtiyaç ve istekleri yeme, içme vb. lezzetlerdir. Ruhun da terakki yolunda bazı dereceleri vardır. Ruh ve bedenin hangisinin daha önce yaratıldığı konusunda farklı görüşler vardır. Eflatun ruhun bedenden önce varolduğunu söylerken Aristoteles, Gazali, Farabi ve İbn Sina gibi filozoflar ise, ruhun bedenle birlikte varolduğunu iddia ederler. Anahtar Kelimeler: Ruh, beden, İslam, Felsefe, Aristoteles

There are two foundation components in people's formation. These are growing and going material component, thinking, knowing, determination, loving, hating, good and bad habit with manifestation, it is precious thing not related with substance. Both of the components related with each other and there is some wishing. The endeavor to have these wishing. The body need some delicious, these are eating and drinking, etx. There are some degrees in the way of advancement, too. In addition to, there are different opinions about nor the spirit or the body is created more early. While Plato says the spirit is created early than body, Aristotle, Gazali, Farabi and Avice'nna (İbn Sina) claim that the spirit and the body are created together. Keywords: Spirit, Body, Islam, Philosophy, Aristoteles II
The matter of priority and subsequent of spirit and body
Keywords: Din; Religion; Felsefe; Philosophy