GÜNEY AVRUPA REFAH REJİMİ ÜLKELERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI UYGULAMALARI VE TÜRKİYE İLE KARŞILAŞTIRMASI - Akyol, Bilal (Fırat University, 2018)
İşsizlik Sigortası Türkiye’de yürürlüğe girdiği tarihten bu yana faydalanma şartlarının ağır, faydalanma süresinin kısa, ödenek miktarının da az olması nedeniyle sürekli tartışma konusu olmuştur. Türkiye ile benzer sosyo-ekonomik göstergelere sahip olan Güney Avrupa Refah Rejimi ülkelerindeki İşsizlik Sigortası uygulamaları incelendiğinde de yapılan eleştirilerin yerinde olduğu görülecektir. Bu çalışmada önce Güney Avrupa Refah Rejimi ülkeleri olan İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan ile Türkiye’nin sosyo-ekonomik göstergelerine yer verilmiş, daha sonra bu ülkelerdeki İşsizlik Sigortası uygulamaları incelenerek bir kıyaslama yapılmış ve Türkiye’deki uygulamada düzeltilmesi gereken hususlar üzerinde durulmuştur. Güney Avrupa Refah Rejimi ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’de işsizlik sigortasından yararlanma şartlarının bu ülkelere göre oldukça ağır olduğu, sağlanan faydaların miktar ve süre olarak kısıtlı kaldığı ve bu ülkelerde herhangi bir prim şartı aranmaksızın verilen işsizlik yardımlarının Türkiye’de mevcut olmadığı görülmüştür.