UYUŞTURUCU BAĞIMLILARININ DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE MADDE KULLANIM ALIŞKANLIKLARI - Çevik, Muhammet; Kızmaz, Zahir (My University, 2021)
Madde kullanma ve bağımlılık sorununun bireysel alanı aşan etkileri, sorunu sosyal problem düzeyine çıkarmaktadır. Bu nedenle sorunun anlaşılması ve çözümüne katkı sunulması da önem arz etmektedir. Bu makalede uyuşturucu madde bağımlılarının demografik özellikleri ve madde kullanım alışkanlıkları ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemi inanç temelli programlar aracılığıyla bağımlılıklarından kurtulma mücadelesi veren gönüllü kişilerden oluşmaktadır. Makale, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı uygulamalı bir çalışmanın bulgularını değerlendirmektedir. Sonuçlar madde kullanımının ekseriyetle adolesan dönemde başladığını, yirmili yaşlarda, bağımlılıkla mücadele kaygılarının ve çabalarının en yüksek düzeye ulaştığını, madde kullanmaya başlamada, kullanmayı sürdürmede ve bırakmada sosyal çevrenin önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Şiddet/istismara maruz kalmanın madde kullanma riskini arttırdığı ve madde kullanma alışkanlığına birçok riskli davranışın eşlik ettiği de sonuçlara yansımıştır. Katılımcılar arasında bir maddeden diğerine geçmek şeklindeki değişen/çoklu madde kullanımının yaygınlığı, madde kullanım davranışında korkunun önemli bir faktör olduğu, bağımlılar arasındaki dayanışmanın madde temini ve kullanımın sürdürülmesinde önemli bir etken olduğu ortaya çıkmıştır.
Keywords: Uyuşturucu Bağımlılığı; Madde Kullanım Alışkanlıkları; Demografik Özellikler