FONKSİYONEL DİSPEPSİDE OBESTATİN VE GHRELİNİN ROLÜ - ÇETİN, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Fonksiyonel dispepsi (FD) herhangi bir organik, sistemik ve metabolik nedene bağlı olmadan üst karın epigastrik bölgede duyulan ağrı ve rahatsızlık hissidir. Biz çalışmamızda, serum ve tükürükte ghrelin ve ghreline ters yönde etkisi bilinen obestatinin FD'li hastalarda rolünü saptamayı amaçladık.Çalışmaya Roma III kriterlerine göre FD tanısı alan 30 hasta ile yaş, boy, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi/kalça çevresi oranı birbirine paralel olan sağlıklı kontrol grubu alındı. Aktif ghrelin, inaktif ghrelin, obestatin düzeyleri saptandı. Ayrıca serum kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) düzeyleri ölçülerek istatistiksel analizleri yapıldı.FD'li hastaların serum ve tükürükteki desaçil (inaktif) ghrelin ve serum obestatin seviyeleri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (P<0.05). Serum açil (aktif) ghrelin ise anlamlı olmamakla birlikte yüksek olma eğilimindeydi. Helikobakter pylori (H.pylori) bakımından subgruplar oluşturuldu. H. pylori pozitif FD subgrubu kontrol subgrubuyla karşılaştırıldığında tükürük inaktif ghrelin ve serum obestatin düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptandı (P<0.05). FD hastalarında H.pylori negatif ve pozitif subgrubu karşılaştırıldığında serum inaktif ghrelin düzeyi H.pylori negatif olanlarda anlamlı yüksek saptanırken, H. pylori pozitif olanlarda ise serum ve tükürük aktif ghrelin anlamlı olmamakla birlikte yüksek saptandı.Çalışmamızda FD'li hastalarda serum ve tükürük inaktif ghrelin düzeyleri ile serum obestatin düzeyleri yükselmiştir. Muhtemelen obestatin ve inaktif ghrelin aynı yönde etki ederek FD'nin patogenezinde rol almaktadır.

Functional dispepsia (FD) is the sense of pain and discomfort on upper abdominal region which is not due to any organic, systemic and metabolic reason. In this study we aim to determine the effects of serum and salivarial ghrelin and obestatin which has inverse effects with ghrelin on patients with FD.30 FD patients diagnosed according to Roma III criterions and healty control group which has similar age, height, weight, sex, body mass index (BMI), waist circumference/hip circumference proporties are included in this study. Active ghrelin, inactive ghrelin and obestatin levels were determined. In addition; serum cholesterol, triglyserid, height dancity lipoprotein (HDL), low dancity lypoprotein ( LDL) levels are measured and analysed statistically.Serum and salivarial desacyl (inactive) ghrelin and serum obestatin levels of FD patients were significantly higher than control group (p<0.05). Serum acyl ( active) ghrelin levels were tend to be higher, unsignificantly.Subgroups performed according to Helicobacter pylori (H. pylori). Salivarial inactive ghrelin and serum obestatin levels of H.pylori positive FD subgrup were significantly higher than control group (p<0.05). Comparison of H.pylori positive and negative subgroups of FD patients; serum inactive ghrelin levels were significantly high in H.pylori negative ones;serum and salivarial active ghrelin levels were unsignificantly high in H.pylori positive ones..In this study, we determined that serum and salivarial inactive ghrelin and serum obestatin levels are high in FD patients. Probably obestatin and inactive ghrelin acts in the same way and thus take role in the pathogenesis of FD.
Relation of ghrelin and obestatin with functional dyspepsia
Keywords: Gastroenteroloji