Bir üniversite hastanesinde doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım alma durumu ve etkileyen faktörler - Pirinçci, Edibe; Polat, Aytaç; Kumru, Selahattin; Köroğlu, Ayşe (My University, 2010)
AMAÇ: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvurarak doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım alma durumları ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olup Ocak-Mart 2008 tarihlerinde doğum yapan 298 kadına anket uygulanmıştır. Anket uygulaması yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Veriler DÖB hizmetinin niceliğinin “yeterli” veya yetersiz” ve DÖB hizmetinin niteliği ile ilgili bilgi elde edilmiştir.BULGULAR: Araştırmaya alınan 298 evli kadının yaş ortalaması 29.19±6.28 yıl olup, %44.3'ü de ilkokul mezunudur. %87.6'sı çekirdek aile, %12.4' ü geniş ailedir. Kadınların %31.2'si 2-3 gebelik geçirmiş iken %15.5'i altı ve daha fazla gebelik geçirmiştir. Araştırmaya alınan kadınların hepsi doğum öncesi bakım almıştır. Kadınların %57.0' si yeterli sayıda DÖB hizmeti almıştır. DÖB nicelik ve nitelik puanını etkileyen faktörler olarak yaş, yerleşim yeri, aile tipi, eğitim durumu, eşlerinin eğitim durumu, meslek, gebelik sayısı, gebeliğinin istemli oluşu tespit edilmiştir(p<0.001). DÖB nitelik puanına göre DÖB hizmeti alan gebelerin %7.0'si 1-2 puan, %24.8'i 3-4 puan, %68.1'i ise 5-6 puan almıştır. Bu gebeliğinde en az bir kez; %98'inin tansiyonun ölçüldüğünü, %98.7'sinin çocuk kalp sesinin dinlendiğini, %87.9'unun kan sayımı yapıldığını, %99.3'ünün ultrasonografi yaptırdığını belirtmişlerdir.SONUÇ: Doğum öncesi bakım durumu ülkemiz geneline göre daha iyidir. Ama bu durumun daha iyi olması için sağlık personelinin doğum öncesi bakım hizmetleri konusunda daha duyarlı olmaları gerekmektedir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri