ALMAN ORYANTALİSTLERİN KUR'AN VE TEFSİR ÇALIŞMALARI (RUDİ PARET ÖRNEĞİ) - POLAT, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Batılı zihnin doğuyu anlama ve tanımlama çabası olarak da ifade edilebilen oryantalizm, bilimsel karakter kazandığı Aydınlanma döneminden günümüze kadar yüzlerce ilim adamıyla çalışmalarına devam ekmektedir. XIX. yüzyılda oryantalist araştırmacılığın öncülüğünü üstlenen Almanya'da, Kur'an araştırmaları alanında kaleme alınan çalışmalar, çağdaş oryantalistlerin temel başvuru kaynakları arasındadır. Alman oryantalizminin Kur'an araştırmaları alanında yetiştirdiği en önemli temsilcilerinden biri hiç şüphesiz Rudi Paret'tir.R. Paret, kendisinden önceki oryantalistler gibi İslam'ın Peygamberi ve kutsal kitabını eleştirmekle beraber, onların aksine İslami değerlere hakaret etme ve onları karalama yoluna gitmemiştir. Paret'in, diğer oryantalistlerden bir diğer farkı da Kur'an metninin tartışma konusu yapılmayacak derecede otantik olduğunu ve Hz. Muhammed' in (s) üstlendiği peygamberlik vazifesini hakkıyla icra ettiğini savunmasıdır.Kur'an metninin anlaşılmasını problem alanı olarak belirleyen Paret, sure ve ayet tertibinin yol açtığı bozuk kompozisyonun Kur'an'ı anlamayı zorlaştırdığına işaret etmiştir. Kur'an metninin tercümesi ve daha iyi anlaşılması için kendisinin belirlediği ?Paralel Pasaj? ve ?Tarihsel Kritik? yöntemleriyle ?Kur'an Tercümesi? ve ?Kur'an Yorumu ve Fihrist? adlı çalışmaları ortaya koymuştur.Anahtar Kelimeler: Rudi Paret, Oryantalizm, Kur'an, Alman Oryantalistler.

Orientalism, described as the afford of the Western mentality to understand the East, has been continuing its studies since it gained a scientific character. The books written by Qur?an researchers in Germany which lead orientalist researches ın 19th century are the basic reference materials for the orientalists. One of the most important representative raised by German orientalism is undouptedly Rudi Paret ( 1901 ? 1983 ).R.Paret, in contrast with the orientalists before him, cricitised the prophet and holy book of İslam but never affronted or slandered them. One of the different sides of Paret is that he defends that the Qur?an text is quthentic without argument and Muhammed (S) has been accomplished the prophethood that he undertook succecfully.Paret, defined the understanding of the Qur?an text as a problem, claimed that the inharmonious composition resulted by the imperfect design sections and verses prevented the book to be more understandable. By his own methods ?parallel passage? and ?historical critique? he produced the works called ?Qur?anic Interpretation? and ?Qur?anic Commentory and Index?Key Words: Rudi Paret, Orientalism, Qur?an, German Orientalists.
The studies made by German orientalists on Qur?an and it?s commentary (Rudi Paret example)
Keywords: Din