Dr. Hüseyin Hulki Bey ve Paris’te Bir Nutuk - Hayırlıdağ, Mustafa; Buken, Nuket Ornek (My University, 2019)
Doktor Hüseyin Hulki Bey 1862-1894 yılları arasında yaşamış Mekteb-i Tıbbiye’den mezun bir hekimdir. Yaşamında dönemin sağlıksorunlarını da ilgilendiren eserler yayınlamıştır. Aktif görevler almaktan da çekinmeyen Hüseyin Hulki Bey vazifeli olarak yurtdışınagönderilmiş, buralarda 19. yüzyılın tanınmış bilim insanlarıyla fikir alışverişinde bulunmuştur. 1889 yılında da Paris’te düzenlenen tıpkongresine katılarak burada tebliğde bulunmuştur. Bu kongre konuşma metni İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesiarşivinden gerekli yazışmalar yapılarak temin edilmiştir ve bu çalışmada incelemesi yapılmıştır. Bu bildirisinde Hüseyin Hulki BeyOsmanlı Devleti’nde o dönem yer alan yabancı hastanelerin varlığından ve işleyişinden bahsetmektedir. Ayrıca muhtaç kimseleresağlık sistemi içerisinde yapılan yardımları da ifade etmektedir. Bu bildiri Osmanlı Devlet’inde XIX. yüzyılda verilen sağlık hizmetlerive sağlık hizmeti veren kurumları değerlendirmek açısından önemlidir.
Keywords: Tarih; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri