SİLİS DUMANI KATKILI BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME DAYANIMLARININ İNCELENMESİ - Ekinci, Cevdet Emin; Yeğinobalı, M. Asım (E-Journal of New World Sciences Academy, 2008)
Bu çalışmada, iki farklı silis dumanı katkısının betonların donma-çözülme dayanımlarına olan etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaç için betonlara Ferrosilisyum ve Silicoferrokrom dumanları kullanılmıştır. Deneylerde üç farklı beton karışımları hazırlanmıştır. Bunlar katkısız (kontrol) betonlar, silis dumanı katkılı betonlar (%10, 15, 20, 25 ve 30) ile silis dumanı ve süper akışkan katkılı (%10, 15 ve 20) betonlardır. Betonlara basınç dayanımı ve puls geçiş hızı tersleri uygulandı. Sonuçta betonlarda Ferrosilisyum dumanı katkısının Silikorerrokrom dumanı katkısına kıyasla donma-çözülme tekrarlarına etkisinin daha iyi olduğu anlaşılmıştır.
Keywords: Engineering; Mühendislik