SU TOPLAMA HAVZALARINDA MEYDANA GELEN SEDİMENT MİKTARININ BELİRLENMESİNDE KULLANILAN METODLARIN PERİ SUYU HAVZASINDA UYGULANMASI VE KARŞILAŞTIRILMASI - GÜL, EYÜP (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi SU TOPLAMA HAVZALARINDA MEYDANA GELEN SEDIMENT MİKTARININ BELİRLENMESİNDE KULLANILAN METOTLARIN PERİ SUYU HAVZASINDA UYGULANMASI VE KARŞBLAŞTHÜDLMASI Eyüp GÜL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa ( 95 ) Bu çalışmada Yukarı Fırat Havzasının sınırları içindeki Peri Suyu üzerindeki 2166 numaralı Loğmar İstasyonundan geçen akım değerleri kullanılarak sediment miktarları hesaplanmıştır. Önce havza üzerindeki 2166 numaralı gözlem istasyonunda gözlenen günlük ortalama aylık akım değerleri kullanılarak gerçek sediment değerleri bulunmuştur. Bulunan bu değerlere en küçük kareler metodu uygulanarak 1°. dereceden bir eğri uydurulmuş ve elde edilen değerlerin yakınlığı hesaplanmıştır. Ayrıca ölçülen sediment değerleri ile l.,2. ve 3. Derece Markov Modelleriyle hesaplanan sediment değerleri karşılaştırılmıştır. Ölçülen değerler ile hesaplanan değerler karşılaştırılarak gerçeğe en yakın hesap metodunun hangisi olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Sedimantasyon,akarsu sediment debisi,sediment yükü, taşkın, süspanse sediment miktan,Markov modeli.

rv SUMMARY THE COMPRASION AND THE APPLICATION OF THE METHODS USED IN DETERMINATION OF SEDIMENT AMOUNT OCCURING IN WATERSHEDS AND A CASE STUDY ON PERI WATERSHEDS Masters Thesis Grauduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1998, Page ( 95 ) In this study,the sediment amount of Logmar gauging station (2166) over Peri river in upper Firat river basin was determined. The Sediment amount according to monthes was determined from average daily flows measuremend in 2166 gauging station. A 1°. degree equation was obtained by least squares regression. Then,these values was examined carefully to determine the truth of the eguation. Moreover, these values was compared with 1°,2° and 3° Markov models. It has been seen that the results obtained from Markov models give the precise and rapid results compared to the existing method. Keywords : Sedimentation,stream sediment discharge,sediment load, flood,suspended sediment amountMarkov model.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering