HİDROSEFALİK İNFANTLARDA BEYİN OMURİLİK SIVISI NGF DÜZEYİ İLE TRANSKRANYAL DOPPLER BULGULARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - YAKAR, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
En sık rastlanan konjenital defektlerden biri olan hidrosefali patofizyolojisibüyük oranda açıklığa kavuşturulmuş multifaktöriyel bir hastalıktır. Progresifhidrosefalinin tedavisi cerrahidir. Ancak ventrikülomegali ile gelen bir hastanıncerrahi tedavisi veya izlenmesine karar vermek bazen kolay bazen ise güçtür. Buamaçla tanı ve takipte BBT ve MRG sıklıkla kullanmasına karşın noninvaziv,ucuz, kolay uygulanabilmesi ve seri biçimde yapılabilmesi nedeniyle alternatif birtanı aracı olarak da TKD bugün giderek artan şekilde kullanılmaktadır.KİB'nın biyokimyasal bir markeri olan NGF polipeptid yapıda nörotropinailesinin bir üyesidir. Hipoksi, iskemi, injuri, yaşlılığa bağlı atrofi, nöbetler,nöroimmunolojik, nörölojik ve gelişimsel bozukluklarda olduğu gibi hidrosefalikhastaların kan ve BOS'unda yükselmiş olarak saptanmaktadır. Bugüne kadarhidrosefali ve NGF ile ilgili birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, hidrosefalikhastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde BOS, NGF düzeyi ile TKDbulguları arasındaki ilişkiyi araştıran çalışma yapılmamıştır. Tüm dünya her yılyaklaşık 100.000 hastayı yakından ilgilendiren bu durum için yapılacak olan heryeni çalışma ve deneyim bu hastalığın iyileştirilmesine önemli bir katkısağlayacaktır.Çalışmaya konjenital hidrosefali tanısı alan, 0-6 ay arası 16'sı kız, 11'i erkek27 hasta dahil edildi. Hastalardan preoperatif ve postoperatif 3.-30.günlerde BOSalınıp, TKD yapıldı. BOS'ta Eliza yöntemiyle NGF bakıldı. TKD ile Pusatilite veRezistif indeksler değerlendirildi. Pearson korelasyon analizine göre BOS, NGFdüzeyleriyle TKD indeksleri arasında korelasyon bulunamadı. Postoperatif 3.günortalama NGF düzeyinin, preoperatif düzeye göre artışı istatistiksel olarakanlamlıydı (p<0,05). Postoperatif 30.gün ortalama NGF düzeyinin, postoperatif3.güne göre azalması istatistiksel olarak anlamlıyken (p<0,05), preoperatif düzeyegöre azalması anlamlı bulunmadı (p>0,05). TKD değerlendirmesinde, preoperatif Pİve Rİ değerlerinin postoperatif 3-30.gün Pİ ve Rİ değerlerine göre azalmasıistatistiksel olarak anlamlıyken (p<0,05), postoperatif 30.gün değerlerininpostoperatif 3 güne göre azalması anlamlı değildi (p>0,05).Anahtar kelimeler: Hidrosefali, NGF, Transkranyal Doppler.1

The Correlation Between Findings of Transcranial Doppler and The Level ofCerebrospinal Fluid?s NGF in Hydrocephalic InfantsOne of the most common congenital defect hydrocephalus pathophysiologyis a multifactorial illness that mostly become clear. Basically cure of the progressivehydrosefalus is surgery. Wheras to decide to operate or to follow up the patient withventriculomegaly is sometimes easy but sometimes is quite diffucult. Therefore, indiagnosing and in following (in spite of CT and MRI used in high frequency) TCD,which is noninvasive, cheap and easy used, is now used commonly day by day.NGF, which is a biochemical marker of intracranial pressure is a member ofa neutrophine family in polypeptide structure. Like in neuroimmunelogical,neurological and developmental faults, hypoxia, ischemia, injury, atrophy thatbecause of old age, even in hydrocephalus ilness, NGF is fixed in high levels inblood and in CSF. From now on although many studies have been done abouthydrocephalus and NGF. It has not done any about correlation between NGF levelof the CSF and TCD indexes in preoperative and postoperative periods. Every newstudy and experiment will be an important contrubution to overage of 100.000patients with hydrocephalus in the world every year.In our study there was 27 patients (16 girls,11 boys) who are between 0 and6 months old and who are with congenital hydrocephalus. In the 3rd and 30th daysof the postoperative and preoperative periods. CFS was taken from patients andTCD was taken. With Elisa NGF is searchead in the CSF. Pulsatility and resistiveindexes are evaluated with TCD. According to the pearson correlation analyse, nocorelation was found between NGF levels in CSF and TCD indexes. Statistically,increasing in NGF level in the 3rd day of postoperative period compared to thepreoperative period was meaningfull (P<0,05). Compared to the 3rd day of thepostoperative period decreasing of the NGF level in the 30th day of thepostoperative period was meaningfull (p<0.05) but it?s decreasing compared to thepreoperative period was not meaningfull (p>0.05). In the TCD evaluationdecreasing in PI and RI levels in preoperative period compared to PI and RI levelsin 3rd and 30 days of the postoperative period was meaningful (p<0.05) wherasdecreasing of result in the 30th day of the postoperative period compared to 3rd dayof the postoperative period wasn?t meaninfull (p>0.05).Key words: Hydrocephalus, NGF, Transcranial Doppler2
The correlation between findings of transcranial doppler and the level of cerebrospinal fluid's ngf in hydrocephalic infants
Keywords: Nöroşirürji