DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KUR'AN'DA EMRİ BİL MARUF VE NEHYİ ANIL MUNKER - OY, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Emri bil Maruf ve Nehyi anil Münker, İslam Tarihi boyunca önemli bir prensip olmuş, üzerinde çokça tartışılmış hatta ayrılıkların ve kavgaların da sebebi olmuştur. Fakat bu prensip daha çok bir itikadi ve inanç meselesi olarak görülmüş ve bu yönü ön plana çıkarılmış, Mutezile mezhebinin de ilkelerinden birini oluşturmuştur. Bu çalışmada hem Emri bil Maruf ve Nehyi anil Munker ilkesi Kuran ayetleri çerçevesinde ele alınmış hem de ilke içerisinde geçen kavramların kökenine inmeye çalışılarak din eğitimi ile ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte hadislerde de maruf ve münker kavramlarından ne kastedildiği açıklanmaya çalışılmıştır.Emri bil Maruf ve Nehyi anil Münker genel olarak iyiliği yaymaya çalışmak ve kötülükten alıkoymaya, engellemeye çalışmak anlamına gelmektedir. K. Kerim'deki maruf ve münker kavramlarının geçtiği ayetler ise çeşitli anlamlarda kullanılmakla beraber din eğitimi açısından da değerlendirilebileceği ifade edilmektedir. Aynı şekilde hadislerde de iyiliği emretme ve kötülükten alıkoyma prensibinin eğitim ile ilişkisi ortaya konulmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılması için de hem Kuran'da hem de hadislerde Maruf ve Münker kavramları ile yakın anlamlı diğer kavramların açıklanması yapılmış, eğitimde iyilik ve kötülük kavramlarının değerler eğitimi çerçevesinde davranış haline dönüştürülmesi üzerinde durulmuştur.Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din Eğitimi, Maruf, Münker, Emir, Nehiy.

Being an important principle throughout Islamic History, Emri Bil Maruf Nehyi Anil Munker has been the cause of divisions and quarrels. But this principle is regarded as a matter of beliefand its this aspect has been given in to consideration, and constituted one of the princeples of Mutazilite?s doctrine. In this study, Emri Bil Maruf Nehyi Anil Munker principle is both discussed with regard to Qur?an verses and also its relation with religious education is tried to put forward by examining the origins of the conceptsof the principle. Moreover, what is meant by the concepts of lawful and unlawful is tried to be explained through the hadith.Generally, Emri Bil Maruf Nehyi Anil Munker means to try to enjoin what is lawful and prohibit what is unlawful. Along with being used in various meanings in the verses of the Qur?an which mentions about the lawful and the unlawful, it implies that it is possible to evaluate these concepts in terms of religious education. The relationship between the principle mentioned in the hadith and the education is studied. For a beter understanding of the subject the terms lawful and unlawful and similar terms are explained, and also changing the goodness and misdeed in to behaviours in educatiol aspect is elaborated.Key Words:Education, Religious Education, Maruf, Münker, Order, Prevention
Emri bil maruf and nehyi anil munker in term of religious education in Quran
Keywords: Din