MELATONİN DESTEĞİNİN RAT TİBİYALARINA YERLEŞTİRİLEN TİTANYUM İMPLANTLARIN KEMİK İMPLANT KAYNAŞMASINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - UÇAR, OGUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Melatonin hormonu kemik metabolizması ile yakından ilişkilidir. Yaşlanma ya da başka nedenlerden dolayı melatonin üretimi azalan kişilerde implant tedavisinde yeterli osseointegrasyon elde edilemeyebilir. Epifiz bezinin yetersiz melatonin üretimi, eksojen melatonin desteği ile tedavi edilebilir. Bu çalışmanın amacı ratlarda melatonin hormonu desteğinin kemik implant kaynaşmasına ve kemik metabolizmasına etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla denekler rastgele 4 ayrı gruba ayrıldı: Kontrol (n=10), Pinealektomi (n=10), Pinealektomi+melatonin (n=10), Melatonin (n=10). Tüm deneklerin sağ tibiya kemiklerine titanyum implantlar cerrahi yöntemlerle yerleştirildi. Pinealektomi uygulanan gruplarda pineal bez implant yerleştirilmesi sırasında alındı. Melatonin uygulanan gruplara haftada üç defa 10 mg/kg melatonin serum fizyolojik ile oral gavaj yoluyla verildi. Deneklerin tamamı 3 ay sonunda sakrifiye edildi. Deneklerden alınan kan örneklerinden alkalen fosfataz (ALP), kalsiyum (Ca), fosfor (P) analizleri yapıldı. Örneklerin kemik implant kaynaşması (KİK) ve İmplant Çevresi Kemik Dolumu (İÇKD) dekalsifiye edilmemiş histolojik analiz yöntemine göre analiz edildi. Deneklerin çene ve femur kemik mineral yoğunluğu (KMY) çift enerjili X ışını absorpsiyometrisi (DEXA) ile değerlendirildi. Gruplar arasında ALP, Ca, P, KİK, İÇKD ve çene-femur KMY ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Çalışmamızın sınırlı sonuçlarından yola çıkarak pinealektominin osseointegrasyon için önemli bir dezavantaj olmadığını, pinealektomi ile birlikte melatonin desteğinin osseointegrasyonu etkilemediğini ifade edebiliriz. Anahtar kelimeler: Melatonin hormonu, pineal bez, osseointegrasyon, kemik implant kaynaşması, implant.

Melatonin hormone is closely related to bone metabolism. In people whose melatonin production decreases due to aging or other reasons, adequate osseointegration may not be achieved in implant treatment. Insufficient melatonin production of the pineal gland can be treated with exogenous melatonin supplementation. The aim of this study was to examine the effect of melatonin hormone supplementation on bone implant connection and bone metabolism in rats. For this purpose, the subjects were randomly divided into 4 different groups: Control (n=10), Pinealectomy (n=10), Pinealectomy+melatonin (n=10), Melatonin (n=10). Titanium implants were surgically placed on the right tibia bones of all subjects. In the pinealectomy groups, the pineal gland was removed during implant placement. Melatonin administered groups were given 10 mg/kg melatonin three times a week with physiological saline orally by gavage. All of the subjects were sacrificed after 3 months. Alkaline phosphatase (ALP), calcium (Ca), phosphorus (P) analyzes were performed from the blood samples taken from the subjects. Bone-implant connection and periimplant bone filling of the samples were analyzed according to the undecalcified histological analysis method. The jaw and femur bone mineral density (BMD) of the subjects were evaluated by dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA). There was no statistically significant difference between the groups in terms of ALP, Ca, P, bone-implant connection, periimplant bone filling and BMD averages (p>0.05). Based on the limited results of our study, we can state that pinealectomy is not a significant disadvantage for osseointegration, and melatonin supplementation with pinealectomy does not affect osseointegration. Key Words: Melatonine hormone, pineal gland, osseointegration, bone implant connection, implant
Investigation of the effect of melatonin support on bone implant fusing of titanium implants placed in rat tibias
Keywords: Diş Hekimliği