Câhiliye’den İslâm’a Savaş Fidyesi Geleneği - Tekin, Feridun; Öz, Veysel (Fırat University, 2025)
Câhiliye dönemi kendine has özellikleri ile dikkat çekmiş, bazı yönleriyle Hz. Peygamber dönemine dahi kaynaklık yapmıştır. Resûlullah (s.a.s.) dönemini doğru anlamak için öncelikle Câhiliye dönemini ve oradaki koşulları iyi analiz etmek gerekmektedir. Zira bu devirde yaşananlar sebep ve sonuçlarıyla Resûlullah (s.a.s.) dönemini de ilgilendirmektedir. Çalışmamıza konu olan savaş fidyesi bir olgu olarak İslâm öncesi dönemde yer almaktaydı. Câhiliye döneminde sıkça savaşlar meydana gelir, savaşların sonuçlarından biri olarak savaş fidyesi gündeme gelirdi. Ancak fidyenin oranı, şekli ve uygulama biçimleri farklılık gösterir, değişik uygulamalar söz konusu olurdu. Elde edilen esir, esir sahibinin malı kabul edilir, tasarruf hakkı sahibine ait olurdu. Fidye meblağı esirin durumuna göre belirlenir, esirin sahip olduğu toplumsal statü dikkate alınır, fidyeyi alıncaya kadar esire zarar gelmemesine dikkat edilirdi. İslâm öncesi dönmede değişik şekilde uygulanan savaş fidyesi belirli tertip ve düzenlemelerle Hz. Peygamber’in uygulamalarında yer almıştır. Hz. Peygamber döneminde savaş fidyesi bir amaç değil araç olarak görülmüş, mutedil ve hukukî çerçeveye dahil edilerek değişik gazve seriyyelerin neticesinde uygulanmıştır. Resûlullah (s.a.s.) dönemine tevarüs eden savaş fidyesi uygulaması her savaşta değil belirli seriyye ve gazvelerde gündeme gelmiştir. Savaş fidyesi hususunda da diğer alanlarda olduğu gibi makuliyete dikkat edilmiştir. Bu çalışmada hem İslâm öncesi hem de sonrası dönemde savaş fidyesi uygulamaları ele alınmıştır. Savaş fidyesi ile ilgili yaşanan değişim ve dönüşüm her iki dönem mukayese edilerek anlatılmaya çalışılmıştır.

Câhiliye dönemi kendine has özellikleri ile dikkat çekmiş, bazı yönleriyle Hz. Peygamber dönemine dahi kaynaklık yapmıştır. Resûlullah (s.a.s.) dönemini doğru anlamak için öncelikle Câhiliye dönemini ve oradaki koşulları iyi analiz etmek gerekmektedir. Zira bu devirde yaşananlar sebep ve sonuçlarıyla Resûlullah (s.a.s.) dönemini de ilgilendirmektedir. Çalışmamıza konu olan savaş fidyesi bir olgu olarak İslâm öncesi dönemde yer almaktaydı. Câhiliye döneminde sıkça savaşlar meydana gelir, savaşların sonuçlarından biri olarak savaş fidyesi gündeme gelirdi. Ancak fidyenin oranı, şekli ve uygulama biçimleri farklılık gösterir, değişik uygulamalar söz konusu olurdu. Elde edilen esir, esir sahibinin malı kabul edilir, tasarruf hakkı sahibine ait olurdu. Fidye meblağı esirin durumuna göre belirlenir, esirin sahip olduğu toplumsal statü dikkate alınır, fidyeyi alıncaya kadar esire zarar gelmemesine dikkat edilirdi. İslâm öncesi dönmede değişik şekilde uygulanan savaş fidyesi belirli tertip ve düzenlemelerle Hz. Peygamber’in uygulamalarında yer almıştır. Hz. Peygamber döneminde savaş fidyesi bir amaç değil araç olarak görülmüş, mutedil ve hukukî çerçeveye dahil edilerek değişik gazve seriyyelerin neticesinde uygulanmıştır. Resûlullah (s.a.s.) dönemine tevarüs eden savaş fidyesi uygulaması her savaşta değil belirli seriyye ve gazvelerde gündeme gelmiştir. Savaş fidyesi hususunda da diğer alanlarda olduğu gibi makuliyete dikkat edilmiştir. Bu çalışmada hem İslâm öncesi hem de sonrası dönemde savaş fidyesi uygulamaları ele alınmıştır. Savaş fidyesi ile ilgili yaşanan değişim ve dönüşüm her iki dönem mukayese edilerek anlatılmaya çalışılmıştır.
The Tradition of War Ransom from Jahiliya to Islam
Keywords: History of Islam; İslam Tarihi