HİPOFİZ KİTLE LEZYONLARINDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANI DEĞERİ - ANGIN, KADİR (Fırat Üniveristesi, 1999)
VII ÖZET Sellar kitle lezyonlarında noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olan BT'nin tanı değerini ve bunun cerrahi katkısını saptamak amacıyla 60 olguyu çalışma kapsamına aldık. Bunlardan 18'i mikroadenom, 20'si makroadenom, 6'sı empti sella, 3'ü nazofarinks Ca, 3'ü Kraniofarenjioma, 1'i mukosel, 3'ü menengioma, 5'i anevrizma ve 1'i sellar abse olgusuydu. Sellar anevrizma, empti sella ve 12 sellar mikroadenom olguları hariç diğer tüm olgulara cerrahi girişim uygulandı ve tüm olgularda cerrahi ve patoloji sonucu BT ile korelasyon göstermekte idi. Uygun teknikle yapılan BT çalışmasıyla sellar bölgenin konjenital, enflematuar, vasküler ve tumoral lezyonlarını yüksek doğruluk oranıyla tanımlamak mümkündür. Ayrıca kitle lezyonlarınm cerrahi sonrası takibinde de BT çok değerli bilgiler sağlamaktadır. 50
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine