AA 7075-T6 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ MİNİMUM MİKTARDA YAĞLAMA YÖNTEMİYLE TALAŞLI İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - AĞAR, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, AA 7075-T6 alüminyum alaşımı kuru, geleneksel soğutma sıvılı ve minimum miktarda yağlama yöntemi olmak üzere 3 farklı soğutma yöntemi uygulanarak işlenmiştir. İşleme parametreleri (V=125, 150, 175 m/dk; f=0.1, 0.15, 0.2 mm/dev ve a= 0.75, 1.0, 1.25 mm) ve soğutma tekniklerinin ortalama yüzey pürüzlülüğü, takım sıcaklığı, işleme titreşimi, takım aşınması, talaş sıvanması ve talaş tipi üzerindeki etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. En düşük takım aşınma değerleri minimum miktarda yağlama şartlarında elde edilirken, sulu işleme şartlarında talaş sıvanmasının oluşmadığı görülmüştür. Kuru işleme şartlarında talaş sıvanması nedeniyle kesici takım aşınma değerleri ölçülmemiştir. En kötü yüzey pürüzlülüğü değerleri kuru işleme şartlarında oluşurken; diğer soğutma yöntemlerinde birbine yakın değerler elde edilmiştir. Sonuç olarak, minimum miktarda yağlama yöntemiyle, çok daha az soğutma sıvısı kullanarak geleneksel soğutma şartlarında elde edilen yüzey pürüzlülüğü, kesici takım sıcaklığı ve talaş sıvanma değerlerine yakın, hatta daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.

In this study, AA 7075-T6 aluminium alloy was machined using three different types of cooling tecniques, namely conventional, dry and minimum quantity of lubrication (MQL). The effects of machining parameters (V=125, 150, 175 m/min ; f=0.1, 0.15, 0.2 mm/rev and a=0.75, 1.0, 1.25 mm) and cooling tecniques on the average surface roughness, cutting tool temprature, machining vibration, cuttin tool wear, BUE and chip formation were experimentally determined. The lowest cutting tool wear values were achieved in MQL machining. The tendency of BUE was reduced in wet machining. Due to the BUE tendency, cutting tool wear was not measured in dry machining conditions. The worst surface rougheness were revealed in dry machining, while other two techniques showed almost near results. It is experimentally found that is possible to achieve better surface rougheness in MQL machining than conventional and dry conditions by using less cooling liquid.
The investigation of the machinability of AA 7075-T6 aluminium alloy with minimum quantity lubrication technique
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Makine Mühendisliği