OKUL ÖNCESİ VE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN 2013 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMINDAKİ KAZANIMLARIN GERÇEKLEŞME DÜZEYİNE YÖNELİK ALGILARI - İŞ, ABDULĞAFUR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırmanın genel amacı 2012 eğitim öğretim yılında denenip geliştirilerek 2013 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konan okul öncesi eğitim programında yer alan gelişim alanlarındaki kazanımların gerçekleştirme düzeylerini okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin algıları doğrultusunda belirlemektir. Bu bağlamda Şırnak il merkez ve ilçelerinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, bağımsız anaokulları ve bünyesinde anasınıfı bulunan diğer eğitim kurumlarında görev yapan, 177 okul öncesi öğretmeni, 230 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 407 öğretmenin görüşü alınmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanıldığından hem nicel hem de nitel yaklaşımların veri toplama araçlarına ilişkin analizler ayrı ayrı yapılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuyla ilgili, okul öncesi eğitim programında yer alan gelişim alanlarını ölçmek amacıyla uygulanan anketlerin verileri Bilgisayar paket programına yüklenerek analizleri yapılmıştır. Araştırmanın nitel boyutuna ilişkin veriler, nicel veriler değerlendirilip analiz edildikten sonra araştırmacı tarafından uzman görüşü de alınarak görüşme formları hazırlanmıştır. Görüşme formlarıyla elde edilen bilgiler, araştırmacı tarafından uzman (danışman) desteğiyle kodlanarak alt temalar oluşturulmuştur. Daha sonra, oluşturulan alt temalar düzenlenerek bazı bulgular elde edilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular, yüzde ve frekans değerleri baz alınarak analiz edilmiştir. Nicel yöntemle, programdaki beş gelişim alanının bazı değişkenler açısından ilişki durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Daha sonra çıkan sonuçların detaylandırılması amaçlanmış ve bu doğrultuda nitel yönteme başvurulmuştur. Elde edilen veriler analiz edilerek bazı sonuçlar elde edilmiştir. Genel olarak çıkan sonuçlar incelendiğinde; Nicel verilerle ilgili olarak, okul öncesi öğretmenleri kazanımları edindirmeye, programın uygulanabilirliğiyle ilgili anketteki ifadelere pozitif yönde görüş bildirdikleri görülmüştür. Aile katılımının yeterli düzeyde sağlanmadığı ulaşılan bir diğer sonuçtur. Sınıf öğretmenlerinin, anketteki ifadelere verdikleri yanıtlara bakıldığında ise okulöncesi öğretmenlerine nazaran daha düşük puanlar elde edilmiştir. Gelişim alanlarına yönelik sonuçlar incelendiğinde her iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öte yandan her iki grupla ilgili anketlerdeki ifadelere verdikleri yanıtlarla demografik bilgiler arasında da bazı alanlarla ilgili anlamlı bir fark görülmüştür. Araştırma ile ilgili nitel sonuçlara baktığımızda ise; okulöncesi öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerinin birbirlerine paralel görüşler bildirdikleri görülmüştür. Okulöncesi öğretmenlerinin programdaki kazanımları edindirmeye yönelik görüşleri değişmezken, sınıf öğretmenlerinin, bazı alanlardaki yetersizliklere de dikkat çekerek genel itibarı ile programın etkililiği yönünde olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür. Anahtar kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Eğitim Programı, Gelişim alanları, Kazanım,

The main purpose of this study is to indicate the pre-school and classroom teachers' perceptions for realisation levels of acquisitions in pre-school curriculum tested and developed in 2012 academic year and put in practice in 2013 academic year by the Ministry of National Education. In this context, the views of 407 teachers, including 177 pre-school teachers and 230 primary-school teachers working for independent primary schools and other educational institutions in districts of Şırnak province and city centre affiliated to the Ministry of National Education, were interviewed. Mixed research method was used in the study. As mixed research method was used in the research, analyzes related to data collection tools of both quantitative and qualitative approaches were made separately. The data of survey, which were applied for the purpose of measuring the developmental areas of the pre-school education curriculum related to the quantitative dimension of the study, was processed into package program and analyzed with it. The data on the qualitative dimension of the study, after the quantitative data were analyzed, interview forms were prepared by taking the expert opinion by the researcher. The data obtained through the interview forms was coded by the researcher with the support of the expert (consultant) as sub-themes. Afterwards, some of the findings were obtained and interpreted. The findings were analyzed considering the percentage and frequency values. By quantitative method, it is aimed to determine the relations of the five developmental areas of the program in terms of some variables. Then, it was aimed to detail the results and quantitative method was applied in this direction. By analyzing the findings, some results were obtained. In general, when the results are examined; regarding quantitative data, it was seen that pre-school teachers reported positive opinions on the survey related to the applicability of the program to obtain achievements. Another result is that family involvement has not been achieved adequately. When the answers given by the primary school teachers to the survey were compared, the scores were lower than those of the preschool teachers. When the results for development areas were examined, a significant difference was found between the two groups. On the other hand, there was a significant difference between the responses given to the survey related to both groups and demographic information regarding some areas. When we look at the qualitative results related to the research; the themes were formed: it is adequate, must be developed, individual differences, regional differences, family participation. In this direction, it was seen that the teachers of the school and the class teachers reported parallel opinions to each other. While the views of the preschool teachers on the achievement of the program have not changed, the primary school teachers have noticed the inadequacies in some areas and reported positive opinions on the effectiveness of the program with its general reputation. It has been seen that the results obtained from the quantitative dimension of the study and the results obtained from the qualitative dimension support each other. Key words: Pre-School Education, Pre-school Education Curriculum, Developmental Areas, Acquisition.
Pre-school and primary teachers' perceptions for realisation levels of acquisitions in 2013 pre-school curriculum
Keywords: Eğitim ve Öğretim