Nursing, midwifery and health officer programs undergraduate students’ attitudes towards their future career: Motivating/demotivating professional characteristics and career preferences - Karaoğlu, Leyla; Çelebi, Evrim; Pehlivan, Erkan (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı İnönü ve Fırat Üniversitesiteleri Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin gelecekteki mesleklerine ilişkin düşüncelerini ve mezuniyetten sonra hangi mesleki alanlarda çalışmak istediklerini saptamaktır. Çalışma, Malatya’da İnönü üniversitesi ve Elazığ’da Fırat üniversitesi Sağlık Yüksekokullarında yürütülmüştür. Nisan-Mayıs 2001 tarihlerinde, sınıflarda gözlem altında anket formu dağıtılarak 634 öğrenciden veri toplanmıştır. Öğrenciler, en çok mesleklerin “insana yardım” özelliğinden motive olduklarını belirtmişlerdir (%61.8). Öğrencilerin motivasyonunu en çok engelleyen mesleki özellikler sırayla “toplumun olumsuz tutumu/mesleğin düşük statüsü (%59.5), ve görev,sorumluluk ve istihdam konularında belirsizlik (%59.3) olarak bildirilmiştir Öğrencilerin yarıdan çoğu (%53.9), erkeklerin hemşirelik mesleğini uygulamasını olumlu olarak değerlendirmiştir. Konuyla ilgili olumsuz görüşe sahip olanların daha çok sağlık memurluğu öğrencileri olduğu saptanmıştır (p<0.05). Öğrenciler mezun olduktan sonra en çok yüksekokullarda öğretim elemanı olarak çalışmak istemektedirler. Mezuniyetten sonra çalışmak istenen alanlar programlara göre farklılık göstermektedir (p<0.05). Çalışma, öğrencilerin mesleki değerleri benimsediklerini, ancak mesleğin statüsü konusunda endişe duyduklarını ve mezuniyetten sonra öğretim elemanı olarak çalışmayı tercih ettiklerini ortaya koymuştur
Keywords: Ebelik; Güdüleme; Anketler; Öğrenciler; sağlık meslekleri; Kariyer seçimi; Öğrenciler; hemşirelik; Eğitim; mesleki