Tavşanlarda aseminofenin yüksek dozlarının kan glukoz, serum ALT, AST ve kreatinin düzenlerine etkileri - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 1997)
Bu çalışma tavşanlarda asetaminofenin yüksek dozlarının kan glukoz, serum Alanin aminotranferaz (ALT), As-partat aminotransferaz (AST) ve kreatinin düzeyinde meydana getirdiği etkileri araştırmak amacıyla yapıldı. Tavşanlar 5'li grup olarak ayrıldı ve bir grup kontrol olarak kullanıldı. Deneme gruplarına periton içi yolla 200, 300, 400, 500 ve 600 mg/kg dozda asetaminofen uygulandı ve 72 saatlik zaman dönemi içerisinde kan asetaminofen ve glukoz, serum ALT, AST ve kreatinin düzeyleri belirlendi. Asetaminofen 200, 300, 400, 500 ve 600 mg/kg uygulandığında eliminasyon yarı ömrü sırasıyla 0.86±0.2, 1.02±0.3, l,82±0.3, 2.05±0.4 ve 3.3±0.2 saat olarak belirlendi. Kan glukoz düzeyleri 200 mg/kg verilenlerde değişmedi. Diğer gruplarda 8-. saatlerde en yüksek düzeye ulaştı ve 72. saatlerde kontrol grubu düzeylerine indi. Serum ALT düzeyinin 200 mg/kg uygulanan tavşanlarda kontrol grubuna göre farklı olmadığı, 300 mg/kg ve daha yüksek dozlarda 72 saat süresince sürekli arttığı gözlendi.Serum AST ve kreatinin düzeylerinin bütün dozlarda kontrol grubuna göre önemli değişiklik göstermediği belirlendi. Sonuç olarak, asetaminofenin 200 mg/kg dozunda uygulandığında karaciğer hasarı oluşturmayacağı, 300 mg/kg ve daha yüksek dozlarda karaciğerde hasar oluşturduğunu ve başlangıçtaki kan glukoz düzeyi yükselmesinin karaciğer hasarının bir göstergesi olabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Ağrı kesiciler; kan şekeri; alanin aminotransferaz; aspartat aminotransferaz; tavşan; kreatinin; asetaminofen; ateş düşürücüler; karaciğer fonksiyonları; yüksek doz