ÇÖZÜM AĞI ÜRETİMİ VE BU AĞLARA KUVVET ETKİSİ ANALİZİNDE YAPAY SİNİR AĞI KULLANIMI - ÇINAR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi ÇÖZÜM AĞLARI ÜRETİMİ VE BU AĞLARA KUVVET ETKİSİ ANALİZİNDE YAPAY SİNİR AĞI KULLANIMI Ahmet ÇINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 83 Nesnelere kuvvet etki ettiğinde meydana gelen değişikliklerin (deformasyon) ortaya konmasında iki türlü yaklaşım yapılmaktadır. Birincisi, nesnenin belli bir ölçekteki modelini yaparak üzerinde analiz işlemini gerçekleştirmektir. İkincisi ise, nesneyi bilgisayar ortamında model ley ip analiz aşamasında belirli yaklaşımlar yapmaktır. Her zaman için nesnenin ölçekli bir protopini yapmak mümkün değildir ve çoğu durumda daha fazla zaman ve maliyet gerektirir. Bu sebepten nesnenin bilgisayar ortamında modellenmesi ve analiz için uygun veriler hazırlanması pratik ve etkili bir yöntemdir. Ancak bilgisayar ortamında yapılan analiz işlemi bile kullanılan yaklaşımların diferansiyel denkleminin çözümünü gerektirmesi, hızlı ve etkili bir şekilde nesne üzerindeki değişikliğin ortaya çıkarılmasında zaman kaybına neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında, bilgisayar ortamında iki ve üç boyutta modellenmiş olan nesneler üzerine kuvvet etki ettiğinde, etki eden bu kuvvetlerin analizi için yapay sinir ağlarını kullanan bir yöntem sunulmuştur. Bilindiği gibi eğitilmiş bir yapay sinir ağı çoğu zaman belirli bir denklemin çözümü için harcanan zamandan daha kısa sürede sonuca gidebilmektedir. Bu amaç için nesnelerin iki ve üç boyutlu uzayda sonlu eleman analizine uygun olacak şekilde çözüm ağı oluşturulmuştur. Oluşturulan bu ağlara kuvvet analizi işleminde sonlu eleman yönteminden yararlanılmıştır. Sonlu eleman verileri yapay sinir ağının eğitim bilgisi olarak değerlendirilmiştir. Böylece aynı nesneye farklı büyüklükte kuvvet etki ettiğinde tekrar sonlu eleman analiz yapmadan eğitilmiş yapay sinir ağı yardımıyla sonuç alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Çözüm ağı üretimi, sonlu elemanlar yöntemi, yapay sinir ağı. IX
Mesh generation and the use of artificial neural networks for analysing force effect on the mesh
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering