DÖRTLÜ ARMONİ SİSTEMİ İLE AHMED YESEVÎ ORATORYOSU - KARACA, TOLGA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu yüksek lisans tezi, günümüze kadar bestelenmiş olan Oratoryoların sadece batı müziği sazları için değil, dörtlü armoni sistemi ile ve Türk müziği sazları için de düzenlenebileceğini gösterebilmek amacıyla yapılmış bir çalışmadır.Günümüze kadar birçok besteci bu alanda çalışmalar yapmıştır. Bunlardan günümüz batı bestecilerinin yanı sıra Türk Beşleri diye adlandırdığımız Necil Kâzım Akses, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey gibi Çağdaş Türk Müziği bestecilerimizi de saymak mümkündür. Ancak, hiçbir bestecimiz Oratoryo'yu Türk Müziği sazlarına ve T.M.'nde kullanılan armoni sistemine göre bestelememiştir.Biz bu çalışmamızda, Güldeniz EKMEN tarafından bestelenmiş yedi ilâhiyi Türk Müziği seslerini, sistemini ve bizim sazlarımızın özelliklerini ön planda tutarak Oratoryo haline getirdik ve müzikal incelemesini yaptık.Bu tez, giriş ve sonuç bölümleri dâhil olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ardından ilk bölümde üç farklı armoni sistemi hakkında bilgiler ve örnekler verilmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde ise, Oratoryolar hakkında geniş bilgiye yer verilmiştir.Son ve üçüncü bölümde ise Ahmed Yesevî Oratoryo'su Türk müziği sazları, sesleri ve armoni sistemi kullanılarak armonize edilmiştir. Bunun yanında, aynı bölüm içerisinde eserin müzikal incelenmesi de yapılmıştır.Bu çalışmanın, ileride bu konuda yapılacak olan kapsamlı çalışmalar için bir başvuru kaynağı oluşturması dileğimizdir.

This master's thesis, to the present are composed oratorios, not only for western music instruments, four of harmony with the system and arranged for the Turkish music instruments in order to show the work done.Until now, many composers have conducted studies in this field. Today we call them western composers as well as the Turkish Five Necil Kazim Akses, Hasan Ferit Concerto, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun, Cemal Resit Rey songwriters in Contemporary Turkish Music count as possible. However, no Turkish music composer Oratoryo'yu bestelememiştir sazlarına and TM according to the system used in the harmony.In our study we EKMEN Gulden chant composed by seven sounds of Turkish music, system, and we've become sazlarımızın Oratorio and musical review of the properties have made keeping in the forefront.This thesis consists of three sections, including introduction and conclusion. The first section of the Introduction and then tried to give information and samples on the system of three different harmony. In the second part, a vast knowledge of oratorios have been given. In the last and third chapter, Ahmed Yesevi Oratoryo'su Turkish music instruments, have been harmonized by the use of sounds and harmony. In addition, the musical analysis of the work have been made in the same section. In this study, to be held in the future on this issue wish to create a resource for comprehensive studies.
Ahmed Yesevi oratorio with the quartet harmony system
Keywords: Müzik