ÖĞRETMEN ALGILARINA GÖRE YÖNETİCİLERİN RUHSAL LİDERLİK İLE TAKIM ÇALIŞMASI ARASINAKİ İLİŞKİ - GÜL, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Öğretmen Algılarına Göre Ruhsal Liderlik İle Takım Çalışması Arasındaki İlişki Bu çalışmanın genel amacı, öğretmenlerin algılarına göre ruhsal liderlik ile takım çalışması arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Elazığ il merkezindeki anaokulu, ilkokul, ortaokul, liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kota örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, araştırma çeşitli kademelerde görev yapan 408 öğretmenden alınan veriler analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmada korelasyonel (ilişkisel) model kullanılmıştır. Araştırma kapsamında veriler, Yönetici Ruhsal Liderlik Ölçeği, Takım Çalışması Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde istatistik paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler normal dağılım varsayımlarını sağladığı için ruhsal liderlik ve takım çalışması algılarının cinsiyet ve medeni durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t-testi kullanılırken yaş, mesleki kıdem, branş, eğitim durumu ve okul türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla da Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), ruhsal liderlik ve takım çalışması arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon analizi ve ruhsal liderliğin takım çalışması algısını yordamasına ilişkin de Basit Regresyon Analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ruhsal liderlik ile takım çalışması algılarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, branş ve yaş değişkenlerine göre ruhsal liderlik ile takım çalışmaları algılarının hiçbir alt boyutta farklılaşmadığı görülmüştür. Medeni durum değişkeninin ise anlamlandırma, verimlilik/bağlılık, vizyon algılarını anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim kademesi değişkeninin ruhsal liderlik ve takım çalışması algıları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. İlkokul kademesinde görev yapan öğretmenlerin umut/inanç/özgecil sevgi, verimlilik/bağlılık, vizyon algılarının okul öncesi kademesinde çalışan öğretmenlere oranla daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ilkokul kademesinde görev yapan öğretmenlerin umut/inanç/özgecil sevgi, verimlilik/bağlılık, takım çalışması algılarının lisede görev yapan öğretmenlere oranla daha yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Eğitim durumu değişkenine ilişkin farklılaşma incelendiğinde ise lisans mezunu öğretmenlerin verimlilik/bağlılık algılarının lisansüstü öğretmenlere oranla daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonucunda ruhsal liderlik ile takım çalışması arasında anlamlı ilişkinin olduğu görülmüştür. Basit regresyon analizi sonucunda ruhsal liderlik algısının toplam varyansın yaklaşık %33'ünü açıkladığı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Liderlik, Öğretmen Algıları, Takım Çalışması

Relationship Between Spiritual Leadersship And Teamwork According To Teacher Perceptions The general aim of this study is to examine the relationship between teachers' perceptions of spiritual leadership and teamwork. The population of the research consists of teachers working in preschools, primary schools, middle schools, and high schools in the city center of Elazığ during the 2022-2023 academic year. The sample of the study was determined using quota sampling, and data were collected from 408 teachers working at various levels. A correlational model was employed in the study. Data were collected through the Administrator Spiritual Leadership Scale, Teamwork Scale, and a personal information form prepared by the researcher. Statistical software was used for the analysis of the data in the research. As the obtained data satisfied the assumptions of normal distribution, t-tests were conducted to determine whether perceptions of spiritual leadership and teamwork differ according to gender and marital status. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to investigate potential differences based on age, professional seniority, field of expertise, educational background, and school type. Pearson correlation analysis was employed to examine the relationship between spiritual leadership and teamwork, and Multiple Regression Analysis was conducted to predict the impact of spiritual leadership on the perception of teamwork. The analysis results revealed that perceptions of spiritual leadership and teamwork were at a high level. It was observed that perceptions of spiritual leadership and teamwork did not differ significantly in any sub-dimensions based on gender, field of expertise, and age. However, marital status was found to significantly affect the perceptions of sense-making, productivity/commitment, and vision. The variable of educational level was also identified to have a significant impact on perceptions of spiritual leadership and teamwork. Teachers working at the primary school level were found to have higher levels of hope, belief, and altruistic love perceptions compared to those working at the preschool level. Additionally, when examining the differentiation related to the educational background, it was determined that perceptions of productivity/commitment were higher among teachers with a bachelor's degree compared to those with a postgraduate degree. Pearson Correlation Analysis in the study indicated a significant relationship between spiritual leadership and teamwork. The results of Multiple Regression Analysis suggested that the perception of spiritual leadership accounted for approximately 33% of the total variance. Keywords: Psychological Leadership, Teacher Perceptions, Teamwork
Relationship between spiritual leadersship and teamwork according to teacher perceptions
Keywords: Eğitim ve Öğretim