Minimalist sanat akımına dayalı olarak Yavuz Turgul filmleri ve afiş önerileri - Acar, Hacı Mehmet; Yağbasan, Mustafa (My University, 2014)
Yeşilçam dönemlerinden günümüze kadar Türk sinemasında başarılı filmlere imza atan Yavuz Turgul’un filmleri, çekildiği dönemlerde adından sıklıkla bahsettirmiştir. İlk kez “Sultan” filminin senaryosu ile dikkat çekmiş, “Çiçek Abbas” ve “Züğürt Ağa” filmleri ile başarısını devam ettirmiştir. “Eşkıya” başta olmak üzere birçok filmi önemli derecede izlenme sayısına ulaşmış ve Türkiye’den Oscar’a aday gösterilmiştir. Bu çalışmada Yavuz Turgul filmlerinde kullanılan afişlerin, göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile analizleri yapılmıştır. 1960’lı yıllarda oraya çıkan, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran ve sanatın birçok alanında etkisini gösteren Minimalizm sanat akımı incelenerek bu bağlamda Yavuz Turgul’un “Züğürt Ağa”, “Muhsin Bey”, “Eşkıya”, “Kabadayı”, “Gönül Yarası” ve “Av Mevsimi” filmlerine minimalist afiş tasarımı önerileri sunulmuştur.
Keywords: Film; Radyo; Televizyon; Sanat