Türk göçmenlerin İtalyanlara bakış açısı: Bir kültürlerarası iletişim araştırması - Goker, Goksel; Meşe, Gülümser (My University, 2011)
Bu araştırmada İtalya’da yaşayan Türk göçmenlerin, içerisinde bulunduğu İtalyan toplumu ile kültürüne ve İtalyanlara bakış açısı kültürlerarası iletişim bağlamında belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada alan araştırması yöntemi kullanılmış, verilerin toplanmasında anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini İtalya’da yaşayan Türkler oluşturmaktadır. İtalya’da Türklerin yoğunluklu olarak yaşadığı Milano, Modena, Reggio Emilia, Como şehirlerinde yapılan anket, rastgele seçilen 545 Türk göçmene uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programına aktarılarak frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Kay Kare bağımsızlık testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler ışığında İtalya’da yaşayan Türk göçmenlerin İtalyan toplumuna karşı olumsuz bir bakış açısına sahip olduğu, çeşitli uyum problemleri yaşadığı, bu uyum problemlerinde kültürel farklılıkların en önemli etken olduğu, Türk göçmenler ile İtalyanlar arasındaki ilişkinin sınırlı düzeyde gerçekleştiği ve sosyal ilişkilerde Türklerin yine Türklerle iletişim kurmayı tercih ettiği belirlenmiştir.
Keywords: İtalya; anket; kültürlerarası iletişim; kültürlerarası ilişkiler; uyum sorunları; kültürlerarası uyum; göçmen türkler