ELAZIĞ'A YERLEŞEN AHISKA TÜRKLERİ: KUŞAKLAR BAĞLAMINDA ENTEGRASYON SÜRECİ VE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ - AYERDEM, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, Elazığ ilinde yaşayan Ahıska Türklerinin toplumsal entegrasyon düzeylerini incelemeyi ve entegrasyonun demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada yalnızca Toplumsal Entegrasyon Ölçeği kullanılmış ve analizler nicel yöntem çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini, farklı yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarına sahip 200 Ahıska Türkü birey oluşturmuştur. Veriler, betimsel istatistiklerin yanı sıra t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, sosyal medya kullanım süresi, en sık kullanılan sosyal medya platformu, çalışma şekli, göç etme yılı ve yaş grubu değişkenlerinin tümü, toplumsal entegrasyon düzeylerinde anlamlı farklılık yaratmaktadır. Özellikle genç bireylerin (Z ve genç Y kuşağı) ait olma ve bağımsız katılım düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca erkek katılımcıların entegrasyon düzeyleri kadınlara kıyasla daha yüksektir. Entegrasyon düzeyi, sosyal medya kullanım süresi ve kullanılan platform türüne göre de değişmekte olup, Instagram ve Tiktok kullanıcılarının daha yüksek puanlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, aylık gelir düzeyinin entegrasyon üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, bireysel ve toplumsal etkenlerin entegrasyon sürecinde ne derece belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, literatürde yer alan pek çok çalışma ile örtüşmektedir. Entegrasyonun zamana yayılan, çok katmanlı ve kuşaklar arası farklılıklarla şekillenen bir süreç olduğu doğrulanmıştır. Bu bağlamda, göçmen grupların sosyal yaşama etkin biçimde katılımı için yaş, cinsiyet ve kuşak temelli eşitsizlikleri dengeleyen sosyal politika ve uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri, toplumsal entegrasyon, kuşak farkı, sosyal medya.

This study aims to examine the levels of social integration among Ahıska Turks residing in Elazığ and to determine whether integration varies according to demographic variables. Only the Social Integration Scale was utilized in the research, and the analysis was conducted within the framework of quantitative methodology. The sample consisted of 200 Ahıska Turkish individuals with diverse age, gender, education levels, and social media usage habits. Data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, and one-way ANOVA. Findings indicate that variables such as gender, marital status, educational attainment, daily social media usage duration, preferred social media platform, employment status, year of migration, and age group significantly affect levels of social integration. Notably, younger individuals (Z and younger Y generations) scored higher in both the "sense of belonging" and "independent participation" subdimensions. Male participants were found to have higher integration levels compared to females. Social integration also varied depending on the frequency and type of social media usage, with Instagram and Tiktok users reporting higher levels. In contrast, monthly income levels did not produce significant differences in integration outcomes. These results highlight the decisive role of individual and societal factors in the process of integration. The findings align with existing literature, confirming that integration is a gradual, multilayered process shaped by generational differences. In this regard, it is recommended that social policies and practices be developed to balance inequalities related to age, gender, and generational gaps, and to promote more active social participation among migrant communities. Keywords: Ahıska Turks, social integration, generational differences, social media.
Ahıska Turks settled in Elazığ: Integration process in the context of generations and the role of communication tools
Keywords: Halkla İlişkiler