SEÇMEN DAVRANIŞI ÜZERİNE BİR İNCELEME: ELAZIĞ/PALU ÖRNEĞİ - Aygen, Murat (My University, 2018)
Seçimler ülkelerin ve şehirlerin gelecekleri noktasında etkili olan demokratiktercihlerdir. Genel seçimler ülkeyi, yerel seçimler ise genelde kentleri ilgilendirmektedir.Seçimler seçmen davranışlarının değişiklikleriyle zaman zaman farklılıklargöstermektedir. Genel seçimi kazanan bir parti bazen yerel seçimleri kaybetmektedir.Yerel seçimlerde aday profili öne çıkmakta fakat milletvekili seçimlerinde ise parti genelbaşkanları etkili olmaktadır. Demokrasinin yerleşmesi ve içselleşmesi açısından seçimsüreçlerinde yaşananlar ve seçim sonuçları hem siyasiler hem de seçmen açısından önemlimesajlar vermekte ve bir sonraki seçimler için yol haritası olmaktadır. Bu çalışma Elazığsiyasetinin geleceği açısından önemli katkılara sebep olacaktır.Yapmış olduğumuz bu çalışma 1963 yılından günümüze kadar genelde Elazığsiyasi hayatında özelde ise Palu siyasetinde yapılan seçimlerin ve çıkan sonuçların ortayaçıkardığı Elazığ siyasetinde Palu faktörünün ve etkisinin yansımalarını tespit etmek vearaştırmaktır. Yapılan genel ve mahalli seçimlerde Palu’nun etkin bir güç olarak zamanzaman seçimlerde ağırlığını koyduğu görülmektedir. Bu ağırlığın uzun erimli ve solukluoluşu rahmetli Ali Rıza Septioğlu’yla devam etmiştir. Diğer adayların siyasi hayatlarıdönemsel olmakla birlikte çok kısa sürdüğü görülmektedir. Ali Rıza Septioğlu’nun bubaşarısını çocuklarının sürdüremediği maalesef ortaya çıkmıştır. Bölgede manevi birmisyon üslenen ve dedelerinden miras kalan bu manevi mirasın yanında siyasi mirasındakardeşler arasında bölüşülemediği ve devam ettirilemediği yapılan seçimlerdegörülmektedir. Kardeşlerin her birinin farklı partilerde siyaset yaptıkları ve bu partilerintabanlarının birbirlerine tamamen zıt olduğu görülmektedir.
Keywords: Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi