KENDİNDEN UYARTIMLI ASENKRON JENERATÖRÜN GEÇİCİ VE SÜREKLİ DURUM DAVRANIŞININ MODELLENMESİ - ÜNAL, SENCER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi KENDİNDEN UYARTIMLI ASENKRON GENERATÖRÜN GEÇİCİ VE SÜREKLİ DURUM DAVRANIŞININ MODELLENMESÎ Sencer ÜNAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2002-Sayfa: 73 Teknolojide meydana gelen gelişmelerden dolayı insanların enerjiye olan ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bununla birlikte dünyada halen kullanılmakta olan enerji kaynaklanılın sınırlı olması yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının zamanla değişken bir yapıya sahip olmaları bu kaynaklardan enerji üretiminde kullanılacak olan elemanın da değişik hızlarda elektrik enerjisi üretebilecek bir özelliğe sahip olmasını gerektirmektedir. Bu tür uygulamalarda asenkron makinanın, özellikle sincap kafes tipindeki asenkron makinanın generator olarak kullanılması senkron generatöre göre daha popüler hale gelmektedir. Çünkü, asenkron generatörler sabit hızda olduğu gibi değişik hızlarda da güç dönüşümü yapabilmektedir. Ayrıca bazı özellikleri ile senkron generatörlerden daha kullanışlıdırlar. Bu çalışmada kendinden uyartımlı asenkron generatörün dinamik davranışının incelenmesi için bir model geliştirilmiştir. Bu model sayesinde elde edilen teorik sonuçlar, deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Modelling of steady and transient state behaviour of self-excited asynchronous generator
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering