Muş İlinde Mera Dönemindeki Koyunların Serumlarında Bazı Mineral Madde Düzeylerinin Tespiti - Aydın, Yasin; Çıftçı, Mehmet (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, Muş bölgesinde toprak, mera otu ve koyun serumlarında kalsiyum (Ca),magnezyum (Mg), bakır (Cu), demir (Fe) ve çinko (Zn) düzeylerini belirlemektir. Muş ilinin merabesisinin yapıldığı merkez köyleri başta olmak üzere tüm ilçelerinden alınan toprak, mera otu vekoyun kan serum örneklerinin mineral madde düzeylerinin ölçümü atomik absorbsiyonspektrometresinde yapıldı. Muş merkez ve ilçelerinden alınan toprak ve mera otu örneklerintamamında analizi yapılan mineral maddeler yönünden literatürlerde bildirilen değerler ileuyumluluk belirlenmiştir. Koyunlardan alınan serum örneklerinde ise Zn ve Cu düzeyleriliteratürlerde belirtilen standart değerin altında tespit edilirken diğer mineral maddeler (Ca, Mg veFe) bakımından literatür verilerine uygunluk söz konusudur.Sonuç olarak Muş bölgesindeki koyunlardan alınan serum örneklerindeki Ca, Mg ve Fe mineraldeğerleri koyunlar için bildirilen standart değerlerle benzer olduğundan koyunların rasyonlarına buminerallerin ilavesine gerek olmadığına, ancak serum Zn ve Cu düzeylerinin normal standartdeğerlerin altında tespit edildiğinden hayvanların rasyonlarına bu minerallerin ilavesinin uygunolacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri; Veterinerlik