STRATEJİK BEŞERİ SERMAYE ALANININ ORTAYA ÇIKIŞI: ORTAK-ATIF ANALİZİ - Doğan, İsmail Çağrı (Fırat University, 2023)
Bu çalışmada strateji ve insan kaynakları yönetimi alanlarının ortasında doğmuş Stratejik Beşeri Sermaye’nin bir alt çalışma alanı olarak varlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sonrasında ise işletme biliminin en önde gelen dergilerinde Stratejik Beşeri Sermaye başlığı ile yayınlanmış makaleler temel alınarak bu alanın entelektüel yapısının analiz edilmesi hedeflenmiştir. Dile getirilen çalışmaların yapılabilmesi için dünyada en çok değer görmüş işletme bilimi dergilerinde yani İşletme Okulları Birliği Akademik Dergi Kılavuzuna (ABS/4*-4-3) toplam 472 makale tespit edilmiş ve bu makaleler atıf ve ortak-atıf analizi bibliyometrik analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Atıf ve ortak atıf analizlerinin sonucu olarak beşeri sermaye alanının 2018 yılı sonrasında strateji ve stratejik insan kaynakları yönetimi alanlarından bağımsız bir bilimsel araştırma alanı olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları dâhilinde Stratejik Beşeri Sermaye çalışmalarının bireylerin bilgi, beceri tecrübeleri gibi özelliklerinin hangi işletme seviyesinde (birey, takım veya firma) tartışılması gerektiği ve bu özelliklerin nasıl sürdürülebilir rekabet avantajına dönüştürülebileceği konularında yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Son olarak alanla ilgili yapılabilecek diğer çalışmalarla ilgili yönlendirmeler yapılmıştır.

The aim of this study is to identify the existence of Strategic Human Capital as a subfield within the intersection of strategy and human resource management. Subsequently, the intellectual structure of this area is analyzed based on articles published under the title of Strategic Human Capital in leading business journals. To conduct this study, a total of 472 articles were identified in the most prestigious business journals in the world, according to the Association of Business Schools' Academic Journal Guide (ABS/4*-4-3). These articles were analyzed using bibliometric methods such as citation and co-citation analysis. As a result of the citation and co-citation analyses, it was found that human capital emerged as a scientific research area independent of strategy and strategic human resource management after 2018. The study's findings indicate that Strategic Human Capital studies focus on discussing individuals' characteristics such as knowledge, skills, and experiences at which business level (individual, team, or firm) and how these characteristics can be transformed into sustainable competitive advantage. Finally, directions for further research in this area are provided.
The Emergence of the Strategic Human Capital Field: A Co-Citation Analysis