Sıvı kristal tekniğinin ısı transferi uygulamalarında kullanılması - Eren, Haydar; Çelik, Nevin; Bilen, Kadir (My University, 2002)
Isı transfer katsayısı bazen karmaşık cihazların kullanılması ile zor ölçümler içeren karışık deneylerle tespit edilir. Böyle kompleks geometrilerde veya kompleks akışlarda hassas sıcaklık ölçümü yapmak üstün teknoloji gerektirir. Son yıllarda birçok yeni yöntem geliştirilmiştir. Bunlardan biri de görsel sıvı kristal tekniğidir. Bu derleme çalışmada; ısı transferi uygulamalarında sıcaklık değerinin ve ısı transfer karakteristiklerinin tespitinde görsel sıvı kristalin kullanımının uygunluğu araştırılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sıvı kristal tekniğinin yapısı, özellikleri, sınıflandırması, avantajları, ve kalibrasyonuna dair teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise sıvı kristalin uygulanılışıyla ilgili örnek bir uygulama detaylı olarak anlatılmıştır.
Keywords: Termodinamik; Fizikokimya