DOĞRUSAL VE ARDIŞIK N-DEN K-ÇIKIŞLI SİSTEMLERİN GÜVENİLİRLİK ANALİZİ - USLU, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Teknik bir sistemin çalışma performansının belirlenmesinde en önemli parametrelerden biri sistemin güvenilirliğidir. Bu parametre, sistemi oluşturan bileşenlerin karşılıklı bağlantılarına göre farklı şekillerde hesaplanabilmektedir. Paralel ve seri bağlı bileşenlerin bir araya gelmesinden oluşan sistemler, teknolojinin gelişmesiyle daha karmaşık bir hale gelmiştir. Bu gibi sistemlerde, sistemin bağlantı mekanizmalarını tanımlayabilmek için teorik olarak ardışık n-den k-çıkışlı teknik sistemler tasarlanmıştır. Bu tür sistemler, sistemi oluşturan bileşenlerin kendi aralarındaki mantıksal veya fiziksel bağlantılarına göre doğrusal veya dairesel olarak karakterize edilirler. Bu çalışmada doğrusal ve ardışık n-den k-çıkışlı F(G) sistemlerini inceleyeceğiz ve bu sistemlerin güvenilirliğinin hesaplanmasında kullanılan yöntemleri vermeye çalışacağız.

One of the most important parameters in determining the operational performance of a technical system is the reliability of the system. This parameter can be calculated differently depending on the mutual connections of the components that make up the system. Systems consisting of a combination of parallel and serial components have become more complex with the development of technology. In such systems, theoretically consecutive k-out-of-n technical systems is designed in order to define the connection mechanism of the system. Such systems are characterized by logical or physical connections among components in lines or circles. In this study, we will examine the linear and consecutive k-out-of-n:F(G) systems and try to give the methods used to calculate the reliability of these systems.
Reliability analysis of linear and consecutive k-out-of-n systems
Keywords: Matematik