MODEL BİR OTOMOBİLE ETKİYEN AERODİNAMİK KUVVETLERİN ANALİZİ - GÖKÇEGÖZ, GÖKSEL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Günümüz teknolojisi bir taraftan yüksek doğruluklu ölçü aletlerinin imal edilmesini sağlarken bir taraftan da ölçü aletlerinin boyutlarını küçülterek, küçük yüzeyler ve cisimler üzerinde çalı?ma kolaylığı getirmi?tir. Bu çalı?mada otomobil üzerine etki eden aerodinamik kuvvet ve momentler incelenmi?tir. Ayrıca otomobil aerodinamik yapısının yakıt tüketimi, konfor, gürültü, havalandırma, kontrol ve stabilite gibi performans karakteristiklerine olan etkisinden bahsedilmi?tir. Otomobilin özellikle sürükleme katsayısının öneminden bahsedilerek bu katsayının hesaplanma yöntemleri detaylı bir ?ekilde anlatılmı?tır.Anahtar Kelimeler: Ölçü aletleri, Aerodinamik kuvvet, Yakıt tüketimi, Gürültü, Stabilite.

The recent technology, while providing the production of measuring devices with high accuracy, has made it easy to work on small surfaces and substances by diminishing the sizes of the measuring devices. In this study, the efect of aerodynamic forces and momentums on an automobile have been examined. Also, the effect of the aerodynamic structure of an automobile on characteristics of performance such as fuel consumption, comfort, noise, aspiration, control and stability has been mentioned. While the importance of automobile's drag coefficient is told, the method of this parameter calculation have been explained in details.Keywords
The analysis of aerodynamic forces that effect a model automobile
Keywords: Makine Mühendisliği