HARPUT İÇ KALESİ KAZISI 2014 YILI ARKEOLOJİK BULUNTULARI - Aytaç, İsmail (My University, 2017)
Bu makale Harput İç Kalesi'nde 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz arkeolojik kazılarda elde edilen mimari ve taşınabilir kültür varlıklarının bir bölümünün bilim dünyasına tanıtılmasını amaçlamaktadır. Harput İç Kalesinin ortasında Prof. Dr. Veli SEVİN' in bilimsel danışmanlığında, 2005- 2009 yılları arasında kazılar yapılmıştır. 2014 yılında yeniden başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Elazığ Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında Doç. Dr. İsmail AYTAÇ'ın bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında arkeolojik kazı çalışmaları üç farklı bölgede yapılmıştır. Bunlar 1. Bölge Artuklu Sarayı'nın önü, 3. Bölge Belek Burcu ve çevresi, ayrıca Belek Burcu'nun doğusundaki tonozlu mekândır. 1. Bölgede 300 ve 3. Bölgede 300 m2 olmak üzere 600 m2alanda kazı yapılmıştır. 3. Bölgede yaklaşık 2-4m arasındaki dolgu kaldırılarak 11 mekân tespit edilmiştir. Bazı mekânların maden işleme ve satış dükkânları oldukları, çıkarılan maden eritme potaları, ok uçları, kapı aksamlarından anlaşılmaktadır. genişliğinde giriş tespit edilmiştir. Bu mekânda mancınık güllesi (taşı) ile duvar süslemesinde kullanıldığı düşünülen, boyalı ve kabartmalı sekiz adet alçı pano bulunmuştur. 3-A2 açmasında bir cam bilezik ve silindir kesme mavi bir boncuğa rastlanmıştır. Kazı sezonu sonunda 19.12.2014/2859 karar tarihi ve sayılı yazısıyla Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile 1. Bölge Sarayönü açmaları (B1-B2-B3) ve 3. Bölge Belek Burcu Önü açmalarının (A1-A2-B1) üstleri koruma amaçlı geçici olarak ahşap direkli sac çatı ile kapatılmıştır. Daha önce izni alınıp konservasyonu yapılan duvarların yıpranan bölümleri düzeltilmiştir. Harput İç Kalesinin şimdiye kadar bilinen Urartu Döneminden önceye gittiğinin belirlenmesi önemlidir. Buluntular Geç Demir Çağı, sırasıyla Urartu, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı Dönemlerine aittir
Keywords: Arkeoloji