SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN KPSS ALAN SINAVINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Turan, Mehmet; Zengin, Erdal (E-Journal of New World Sciences Academy, 2018)
Bu araştırma, sınıf öğretmenliği bölüm öğrencilerinin KPSS Alan Sınavı hakkındaki görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırma; Adıyaman, Mustafa Kemal, Atatürk, Siirt, Marmara, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli, Bayburt, Muş Alparslan, İnönü, Kilis 7 Aralık, Hacettepe, Cumhuriyet, Fırat Üniversitesi olmak üzere on iki üniversitede Eğitim Fakültesi Temel eğitim bölümü, Sınıf eğitimi programında öğrenim gören toplam 254 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan anket formunun faktör analizi sonucunda KMO (Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy) değeri 0.796, Bartlett Testi 905.842 olarak bulunmuştur. Ölçeğin güvenirlik katsayısı, C.Alpha .714 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenliği öğrencilerinin alan sınavına olumlu bakmadıkları; alan sınavında sorulan öğretim dersleri dışındaki diğer derslerin de(kimya, fizik, biyoloji vb.)sorulmasını doğru bulmadıkları ve bu sınavda sorulan soruların %80’inı öğretim derslerinden, %20’sinin ise diğer derslerden sorulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.