PROFESYONEL FUTBOLCULARDA TERCİH EDİLEN VE EDİLMEYEN BACAKLARIN FİZİKSEL PERFORMANSLARININ VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİN ANALİZİ - KARADAĞ, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Profesyonel Futbolcularda Tercih Edilen ve Edilmeyen Bacakların Fiziksel Performanslarının ve Antropometrik Özelliklerinin Analizi Bu çalışmanın amacı, Elazığ ilinde muhtelif takımlarda, profesyonel olarak futbol oynayan sporcuların; tercih edilen ve edilmeyen bacaklarına ait seçilen bazı fiziksel performanslarını ve antropometrik özelliklerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmaya ortalama yaşı; 22.93 ± 2.43 yıl ve ortalama spor yaşı ise; 8.33 ±1.80 yıl olan gönüllü 15 profesyonel futbolcu denek olarak katıldı. Sporcuların fiziksel performanslarına ve vücut kompozisyonlarına ait; vücut ağırlığı, boy, vücut yağ yüzdesi, çevre ölçümleri, esneklik, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 20 m. sürat koşusu, bacak kuvveti, ses ve ışığa karşı reaksiyon zamanlan özellikleriyle ilgili 15 parametre ölçüm ve testlerle belirlendi. Tüm veriler için yapılan betimsel istatistiklerle birlikte, tercih edilen 15 bacak ile tercih edilmeyen 15 bacağın fiziksel performanslarına ve antropometrik özelliklerine ait ölçülen değerlerinin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi istatistiği kullanıldı. Bulguların analizinde p > 0.05 anlamlılık düzeyi esas alındı. Deneklerin ortalama vücut ağırlığı; 71.70 ± 4.69 kg, boy; 1.75 + 0.05 m, vücut yağ yüzdesi; 10.8 ± 0.7 (%), olarak bulundu. Tercih edilen ve edilmeyen bacakların fiziksel performanslarına ait ortalamalarını gösteren önemli bulgular: Dikey sıçramada, tercih bacağı; 42.07 ± 6.41 cm, diğer bacak (tercih edilmeyen); 45.53 ± 7.69 cm, anaerobik güç, tercih bacağı için; 102.08 ± 8.92 kgm/sn, diğer bacak için ise; 106.76 ± 9.48 kgm/sn iken, esneklik özelliği bakımından, tercih bacağı; 28.41± 4.22 cm, diğer bacak; 27.89 ± 2.76 cm bulundu. 20 m sürat koşusunda ise tercih bacağının; 4.29 ± 0.25 sn, diğer bacağın da; 4.27 ±0.31 saniyelik bir ortalama değerle test mesafesini koştuğu tespit edildi. Sese karşı reaksiyon zamanı, tercih bacağında; 0.18 ± 0.02 sn, diğer bacakta; 0.18 ±0.01 sn iken, bacakların ışığa karşı reaksiyon zamanı ortalama değerlerinde bir farklılık görülmedi ve bu değer 0.21 ± 0.01 sn, olarak tespit edildi. Yapılan değerlendirmede tüm değişkenlerde tercih edilen ve edilmeyen bacaklar arasında istatistiksel olarak anlamlı IXfarklılık gözlenmedi (p>0.05). Deneklerin tercih edilen ve edilmeyen bacaklarının antropometrik özelliklerinin ortalamalarına ait önemli bulgular ise: uyluk yağ kalınlığı; tercih bacağı 9.91 ±2.54 mm, diğer bacak 9.68 ± 2.44 mm, baldır yağ kalınlığı; tercih bacağı 6.01 ± 1.46 mm, diğer bacak 6.27 ± 1.50 mm, uyluk çevre uzunluğu; tercih bacağı 54.69 ± 2.33 cm, diğer bacak 54.67 ± 2.19 cm, baldır çevre uzunluğu; tercih bacağı 37.07 ± 1.52 cm, diğer bacak 36.50 + 1.60 cm olarak tespit edildi. Futbolcuların çift bacak performanslarına ait bulgular, literatürde rastlanan elit düzeydeki sporculara ait değerlere göre daha düşük olmakla beraber, kendi yaş ve kategorilerindekilerle benzer özellikler göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Futbol, Tercih Edilen ve Edilmeyen Bacaklar, Fiziksel Performans, Antropometrik Özellik

The Analysis of Physical Performance and Anthropometric Characteristic of Preferred and Non- Preferred Legs in Professional Soccer Players The purpose of this study is to determine and compare some selected physical performances and anthropometrics characteristics of preferred and non-preferred legs of professional sportsmen playing soccer in Elaag. Fifteen male soccer players (age: 22.93 ± 2.43 years, sports age: 8.33 ±1.80 years) were participated to this study as voluntary subject. 15 different parameters (body weight, height, body fat, circumference measurements, flexibility, standing long jump, vertical jump, 20 m. sprint, leg string and reaction times for light and voice) were determined by related measurement and tests. Statistical analysis was performed using, Mann Whitney U test. 0.05 confidence level was selected to determine the significant difference. The important findings of preferred and non preferred leg for physical characteristics and performance of subjects are: body weight 71.70± 4.69 kg, height; 1.75 ± 0.05 m, body fat 10.8 ± 0.7 %, vertical jump; preferred leg 42.07 ± 6.41 cm, other leg 45.53 ± 7.69 cm, flexibility; preferred leg 28.41± 4.22 cm, other leg, 27.89 ± 2.76cm, 20 m sprint; preferred leg, 4.29 ± 0.25 sec. other leg,4.27 ± 0.31 sec, squat; preferred leg 42.97 ± 4.54 kg, other leg,41.90 ± 2.74 kg, isometric leg strength; preferred leg 90.23 ± 13.70 kg, other leg 92. 37± 13.62 kg. The important antropometric findings belongs to preferred and non preferred legs of subjects are: thigh skinfold; preferred leg 9.91± 2.54 mm, other leg 9.68 ± 2.44 mm, calf skinfold; preferred leg 6.01± 1.46 mm, other leg 6.27 ± 1.50 mm, thigh ckcumfirence; preferred leg 54.69 ± 2.33 cm, other leg 54.67 ± 2.19 cm, calf cicumfirence; preferred leg 37.07 ± 1.52 cm, other leg 36.50 ± 1.60 cm. XIIn all variables, there were no significant differences between preferred and non preferred legs (p>0,05). The findings about soccer players for both legs were showed lower values than those of elite level sportsmen when compared to the literature, but showed similar properties for the same age and categories. It was concluded that to compare the physical performances and skills of preferred and non preferred legs in soccer players, more subjects in different level and control groups should be used. Key words: Soccer, Preferred and Non Preferred Legs, Physical Performance Anthropometric Characteristics
The Analysis of physical performance and anthropometric characteristic of preferred and non-preferred legs in professional soccer players
Keywords: Spor; Sports