FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ) KAMPÜS ALANINDAKİ YERALTI SUYU KİMYASI VE KALİTESİ - ÖZULUKALE, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2010)
İnceleme alanı Elazığ İli Fırat Üniversitesi kampus alanınıdır. İnceleme alanı Senoniyen yaşlı Elazığ Magmatitleri, Lütesiyen-Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu ve Pliyosen yaşlı göl çökellerini içerir.Bu çalışmada, Elazığ İli Fırat Üniversitesi kampüs alanından almış olduğumuz yeraltı suyu örneklerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve bazı kirlilik parametreleri incelenmiştir. Sularda anyon ve katyon analizleri için laboratuar çalışması yapılmıştır. Sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik gibi bazı su kalitesi parametreleri yerinde ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara dayanarak diyagramlar çizilmiş ve incelenen suların içme ve sulama suyu olarak kullanılabilirliği standart (TS 266, WHO, EPA) ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY) doğrultusunda değerlendirilmiştir.Bunlara göre inceleme alanındaki suların çoğu sulama suyu olarak kullanılabilir. ABD Tuzluluk Laboratuarı Diyagramı'na göre 2 numaralı örnek dışındaki tüm örnekler C2-S1 sınıfındadır. orta derecede tuza ihtiyaç gösteren bitkiler için kullanılabilir ve sodyuma karşı duyarlı olan bitkilerin dışında her türlü tarım için uygundur. 2 numaralı örnek ise C3-S1 sınıfında olup Drenaj yapılmaksızın bitkiler için kullanılmadığı ve sodyuma karşı duyarlı olan bitkilerin dışında her türlü tarım için uygun olduğu görülmektedir. Wilcox Diyagramı'na göre 2 numaralı örnek dışındaki tüm örnekler çok iyi-iyi sınıfında, 2 numaralı örnek ise iyi-kullanılabilir sınıfında yer almaktadır.Suların içme suyu olarak kullanılabilirliğine yönelik katyon ve anyonlardan bazılarının TS 266, WHO, EPA ve SKKY limitlerini aştığından Temmuz-2008 tarihinde 1, 2, 3, 4, 5 ve 8 nolu örnekler, Kasım-2008 ve Aralık-2008 tarihlerinde ise 2, 3, 4 ve 8 nolu su örnekleri içilemez su niteliği taşımaktadır. Kirliliğin evsel atık su ve hayvansal gübre kaynaklı olabileceği söylenebilir.

Study area is Firat University in the administration province of Elazığ. This area includes Cenonian aged Elazığ Magmatics, Lutetian-Upper aged Oligocene Kırkgeçit Formation and Pliocene aged lagunar formations.In this study, the hydrogeochemical properties and some pollution parameters of the groundwater samples taken from this area have been examined. The anion and cation laboratory analyzes of these waters have been carried out. Some of the water quality parameters such as temperature, pH, and electrical conductivity have been measured. Diagrams have been drawn on the basis of the results and the waters studied have been evaluated according to the availability to be used as drinking water via standards (TS 266, WHO, EPA) and Water Pollution Control Regulation (WPCR after that).According to these most of the water in the studied area can be used as irrigation water. According to the USA Salinity Laboratory Diagram all the samples except for the number 2 are in the C2-S1 class. It can be used for the plants that need rated medium and are appropriate for any kind of agriculture except for the plants sensitive to sodium. As to number 2 sample, this kind, without drainage, is in the class C3-S1; and is appropriate for any kind of agriculture except for the plants sensitive to sodium. According to Wilcox Diagram; all the samples except for the number 2 sample are in the good-very good class, while the number 2 sample is in the good-available class.Because some of the anions and cations bases have exceeded TS 266, WHO, EPA standards and WPCR limits when considering the waters? availability of drinking, the 1, 2, 3, 4, 5 and 8 samples in the July-2008 date; 2, 3, 4 and 8 samples in the November-2008 and December-2008 datum have the undrinkable characteristics. It can be said that the reason of the pollution is originated from animal faeces and domestic waste water.
Quality and chemistry of groundwater in the campus area of Firat University, Elazig, Turkey
Keywords: Jeoloji Mühendisliği