RATLARDA TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA'NIN İNTRABDOMİNAL ADEZYONLARIN ÜZERİNE ETKİSİ - AKAY, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 2023)
Cerrahi alanındaki teknolojik gelişmelere rağmen intraabdominal adezyonlar; kısırlık, abdominaopelvik ağrı ve bağırsak tıkanıklıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada; trombositten zengin plazma (PRP)'nin intraabdominal adezyonların önlenmesi üzerine etkinliğinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada 4 aylık 25 adet erkek spraque dawley ırkı rat kullanıldı. Ratlar her grupta 10 rat olmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Beş rat ise donör olarak kullanıldı. Bu ratlardan elde edilen kanlardan RRP hazırlandı. Genel anestezi altında operasyonlar klasik cerrahi kurallar altında iliosekal bölge açığa çıkarıldı ve 1 cm2'lik bir bölge travmatize edildi. Birinci grup kontrol olarak değerlendirildi ve herhangi bir kimyasal uygulanmadı. İkinci gruptaki ratlara lokal olarak PRP 0.4 ml. dozunda uygulandı. Postoperatif 14. günde relaparatomi yapıldı. Sonuçlar makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. PRP grubunun adezyon derecesi ve fibrozis dereceleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (P<0.005). PRP ve kontrol grupları arasında inflamasyon derecesi bakımından anlamlı bir farkın olmadığı gözlendi (P>0.005). Sonuç olarak, PRP'nin intraabdominal adezyonları önlemede daha etkili olduğu saptandı.

Despite the development of surgical technologies, intraabdominal adhesions are one of the most important problem for infertility, abdominopelvic pain, and intestinal obstruction. This study was aimed the efficiency of PRP on preventing postoperative intraabdominal adhesions. In this study, 25 male Sprak Dawley breed rats of 4 months old were used. They were divided into 2 groups equally. Five rats were used as donor and obtained PRP. Following general anesthesia and under routine procedures, all groups was traumatized 1 cm2 area on the ileocecal region While group 1 was served as control with no chemical, the group 2 was locally applied PRP. Relaparatomy was made on the 14 days after surgery The results were evaluated macroscopically and histopathologically. Adhesion and fibrosis scores of PRP group were observed to have significantly decreased compared to the control (P<0.005). There was no significant difference in inflamation between the PRP and control groups (P>0.005). In conclusion, it was determined that PRP was more effective on the preventive of intraabdominal adhesions.
Effect of platelet rich plasma on intraabdominal adhesions in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği