MİMARLIK EĞİTİMİNDE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ - YARATAN, ALİ SERCAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı mimarlık eğitiminde artırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarına ve tutumlarına olan etkisini incelemektir. Bu amaçla Mimarlık Tarihi dersi için "İslam öncesi Asya'da Türk mimarlığı, Uygur, Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu mimarlığıyla Anadolu Türk mimarisinin kaynakları" ders içeriklerine yönelik artırılmış gerçeklik uygulaması tasarlanmıştır. Tasarlanan artırılırmış gerçeklik uygulaması ile öğrencilerin akademik başarılarına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada hem nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemlerden sıralı açıklayıcı tasarım tercih edilmiştir. Nicel kısımda zayıf deneysel desenlerden tek gruplu ön test son test modeli, nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Fırat Üniversitesi mimarlık öğrencileri (45 öğrenci) oluşturmaktadır. Çalışma grubuna 8 haftalık süreç içerisinde klasik öğrenim tekniklerinin yanında artırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılmıştır. Süreç başında ve sonunda başarı testi ve tutum ölçeği ön test-son test şeklinde çalışma grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26. istatistik programında çözümlenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler normal dağılım gösterdiğinden bağımlı gruplar t-testi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda öğrencilerin başarı testi ve tutum ölçeği ön test-son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlarla artırılmış gerçeklik uygulamalarının mimarlık eğitiminde akademik başarı ve öğrenci tutumlarını artırdığı belirlenmiştir.

The aim of this study is to examine the effects of augmented reality applications in architectural education on students' academic achievement and attitudes. For this purpose, an augmented reality application was designed for "Turkish architecture in pre-Islamic Asia, and sources of Anatolian Turkish architecture with Uyghur, Karakhanid, Ghaznavid and Great Seljuk architectures" course contents for the History of Architecture course. With the designed augmented reality application, it is aimed to contribute to the academic success of the students. In the study, sequential explanatory design, which is one of the mixed methods in which both quantitative and qualitative research methods are used together, was preferred. In the quantitative part, one-group pre-test-post-test model, which is one of the weak experimental designs, was used, and in the qualitative part, semi-structured interview form was used. Fırat University architecture students (45 students) constitute the sample of the study. In addition to classical learning techniques, augmented reality applications were used in the study group during the 8-week period. At the beginning and at the end of the process, achievement test and attitude scale were applied to the study group in the form of pre-test-post-test. The obtained data were analyzed in the SPSS 26 statistical program. Since the data obtained in the study showed normal distribution, dependent groups t-test was used. As a result of the analysis, it was determined that there was a significant difference between the achievement test and attitude scale pre-test-post-test mean scores of the students. According to these results, it has been determined that augmented reality applications increase academic success and student attitudes in architectural education.
The effect of augmented reality applications in architectural education on students' academic achievement and attitudes
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Mimarlık