Ventrikülo-peritoneal şantın anüsten protrüzyonu: Olgu sunumu - Erol, Fatih S.; Kazez, Ahmet; Kaplan, Metin; Özveren, M. Faik (My University, 2001)
Ventriküloperitoneal santiarda komplikasyon oranı % 24-47 olarak bildirilmiştir. Bu komplikasyonlar mekanik bozukluk, infeksiyon, beyin-omirilik sıvısı kolleksiyonu, şant migrasyonu veya değişik iç organ perforasyonları şeklindedir. Şant kateterine bağlı intestinal perforasyon en sık kolonda bildirilmiştir ve peritonit veya menenjitle birlikte olabilir. Şantlama komplikasyonu olarak ortaya çıkan, peritoneal kateter ucunun anüsten protrüze olduğu fakat peritonit ve menenjit bulguları bulunmayan bir intestinal perforasyon olgusu sunuyoruz. Bu yazıda kolonik perforasyonun gelişme mekanizmalarını ve önleme yollarını tartıştık.
Keywords: Çocuk; Hidrosefali; Erkek; Olgu sunumu; Kusma; Ventriküloperitoneal şant; Tedavi sonucu; Anüs