Maresin-1, LGR6, ror alpha düzeylerinin psöriatik artrit hastalarında hastalık ve aktivite ile ilişkisi - Tunç, Ramazan (Fırat Üniveristesi, 2026)
ÖZET Psöriatik artrit (PsA), eklem ve deri tutulumu ile seyreden, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik bir inflamatuar hastalıktır. Hastalığın gelişiminde bağışıklık sistemi bozukluklarının yanı sıra inflamasyonun çözülme mekanizmalarındaki yetersizlik de rol oynamaktadır. Son yıllarda, dokosaheksaenoik asitten türeyen Maresin-1 (MaR1) ile onun reseptörü Lösin açısından zengin tekrar içeren G proteinine bağlı reseptör 6 (LGR6) ve bağışıklık yanıtlarını düzenleyen Retinoik asit ile ilişkili orphan reseptör alfa (RORα) molekülü, antiinflamatuar ve inflamasyonu çözücü etkileri nedeniyle ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, PsA hastalarında MaR1, LGR6 ve RORα düzeylerinin hastalık varlığı ve aktivitesi ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 60 PsA hastası ve 30 sağlıklı kontrol alındı. Serum MaR1, LGR6 ve RORα düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgulara göre PsA hastalarında MaR1 ve LGR6 düzeyleri sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede daha düşük bulundu. RORα düzeyleri de daha düşük olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Hastalık aktivitesi (DAPSA skoru) ile bu biyobelirteçler arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Ancak MaR1, LGR6 ve RORα düzeyleri arasında güçlü pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak, PsA hastalarında MaR1 ve LGR6 düzeylerindeki azalma inflamasyonun çözülme mekanizmalarının bozulduğunu düşündürmektedir. Bu moleküller ile hastalık aktivitesi arasında ilişki gösterilemese de aralarındaki korelasyon, onların yeni biyobelirteçler veya olası tedavi hedefleri olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımızın desteklenmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Psöriatik artrit, Maresin-1, LGR6, RORα, inflamasyon

ABSTRACT THE RELATIONSHIP OF MARESIN-1, LGR6, AND RORα LEVELS WITH DISEASE AND DISEASE ACTIVITY IN PATIENTS WITH PSORIATIC ARTHRITIS Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic inflammatory disease characterized by joint and skin involvement. Besides persistent inflammation, defective resolution mechanisms are thought to play a role in its pathogenesis. Recently, Maresin-1 (MaR1), derived from docosahexaenoic acid, and its related receptors, Leucine-rich repeat-containing G-protein coupled receptor 6 (LGR6) and nuclear receptor retinoic acid-related orphan receptor alpha (RORα), have drawn attention due to their anti-inflammatory and pro-resolving properties. MaR1 promotes resolution of inflammation and tissue repair, LGR6 serves as its functional receptor, and RORα regulates immune responses. This study aimed to investigate the relationship of MaR1, LGR6, and RORα with disease presence and activity in PsA patients. A total of 60 PsA patients and 30 healthy controls were enrolled. Serum MaR1, LGR6, and RORα levels were measured using ELISA. MaR1 and LGR6 levels were significantly lower in PsA patients compared to controls, while RORα levels were also lower but did not reach statistical significance. No significant association was found between these biomarkers and disease activity (assessed by DAPSA score). However, strong positive correlations were observed among MaR1, LGR6, and RORα. In conclusion, decreased MaR1 and LGR6 levels in PsA patients suggest impaired resolution mechanisms contributing to persistent inflammation. Although their association with disease activity was not significant, their correlated behavior indicates potential as novel biomarkers or therapeutic targets. Larger prospective studies are required to confirm these findings. Keywords: Psoriatic arthritis, Maresin-1, LGR6, RORα, inflammation
The relationship of maresin-1, LGR6, and rorα levels with disease and disease activity in patients with psoriatic arthritis
Keywords: İç Hastalıkları