GÜNÜMÜZ HADİS KARŞITLARININ KUR'AN'A YAKLAŞIM TARZI - YİĞİT, ABDULKERİM (Fırat Üniveristesi, 2018)
İslam dininin ana kaynaklarının ne olduğu son derece önemlidir. Müslümanlar dinlerini elbette sorgulayabilirler. Ancak sorgularlarken dinin nelerden ibaret olduğunu bilmeleri gerekir. Din âlimlerinin Müslümanlara şu haramdır ve bu da helaldir dediklerinde, bir Müslüman şunun haram olmasının sebebi nedir? ve bunun da helal olmasının sebebi nedir? diye sorma hakkına sahiptir. Âlimin ise dinin kaynaklarından haramlık ve helallik için var olan delilleri sunması gerekmektedir. Ancak sorun, dinin kaynağının ne olduğudur. İslam âleminde genel kabul dinin kaynağının Kur'an ve Sünnet olduğudur. Ancak dinin kaynağının sadece Kur'an olması gerektiğini, Sünnetin korunmadığını, dolayısıyla sağlam bir bilgi vermediğini, o sözlerin Peygamber (s.a.v)'e ait olup olmadığının bilinmediğini iddia edenler de bulunmaktadır. Bununla beraber bu sözlerin yani hadislerin hem Kur'an'la çeliştiğini hem de kendi aralarında çelişik olduklarını iddia etmektedirler. Bu iddialarının doğru olması halinde mevcut din geleneğinin tamamen yıkılacağı ve bindörtyüz yıllık dinin tamamen değişeceğini ve yepyeni bir İslam dininin oluşacağı bir gerçektir. Çünkü İslam tarihinin hiçbir döneminde Sünnet'siz bir din algısının olmadığını görmekteyiz. Gerek sahabiler, gerek tabiiler ve gerekse sonraki dönem Müslümanlarının hiçbirinin hadissiz, sünnetsiz bir din algısına sahip olduklarını görememekteyiz. Bu çalışmada hadis karşıtı olan bu kesimlerin bu iddialarını nasıl savunduklarını Kur'an'dan nasıl delil getirdiklerini, hadisleri nasıl gördüklerini, Kur'an ayetlerine ve hadislere nasıl mana verdiklerini, oluşturdukları yeni din anlayışının nasıl bir anlayış olduğunu ve bu anlayışın nasıl sonuçlar doğurabileceğini araştırdık. Gerçeklerle örtüşmeyen iddialarının ne seviyede olduğunu, bu iddialarında tutarlı olup olmadıklarını, bu fikirleri savunmalarının sebebinin neler olabileceğini gözlemlemeye çalıştık. Aynı zamanda dinde oluşturacağı yıkımı, Kur'an'ın da nasıl itibarsızlaştırıldığını gözlemlemeye çalıştık ve hadis karşıtlığının geleneksel İslamî yaşamın reddi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü çalışmamız neticesinde hadis karşıtlarının, hadisleri reddetmekle birlikte Kur'an ayetlerini de keyfi yorumlarla ve keyfi seçimlerle çarpıttıkları sonucuna vardık. Anahtar Kelimeler: Hadis, Kur'an, Rivayet, Sünnet.

It is important that what is the main sources of Islam. Muslims of course can criticise their religion but when you questioning, you need to know what religion is all about. When religion scholars talk about halal and harams Muslim can ask why it is halal or haram. Scholar of course must present the evidence from the sources of religion. But main problem is what sources of religion is.In Islamic world general acceptance is that the sources of Islam are Quran and sunnah. However it is claimed that the source of religion must be only Quran because hadiths have not protected and they do not give solid information and it is not known whether these words are belong to Prophet or not. It is also claimed that hadiths in conflict both with Quran and each other. If these claims are true, it is reality that the tradition of religion will be demolished and the annual religion will be completely changed and a new Islam will be emerged. Because there is no such approach in Islamic history. There is no Sahaby or Tabi'n having such approaches as without sunnah. In this study we studied that how hadith disbelievers explain their claims and how they show evidence from Quran, what they think about hadiths, how they deal with the Quran verses and hadith, what religion they constitute is a religion and what can happen. We have tried to observe whether the claims that do not coincide with reality are in the level, whether they are sincere in their claims or whether it is ignorance or bad faith because of defending these ideas. At the same time, we have observed how destabilized the destruction of the Qur'an and the denial of the Islamic life is not the denial of hadiths. Because at the end of study we observed that they denies the hadiths as well as how they can distort the Qur'anic verses with arbitrary interpretations and arbitrary. Keywords: Hadith, Qur'an, Rumor, Sunnah.
Approaches to the Qur'an in contemporary hadith insurgents
Keywords: Din