DETECTİON OF METHİCİLLİN-RESİSTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS FROM VARİOUS CLİNİCAL SAMPLES BY USİNG DİFFERENT TECHNİQUES - HAMID, NIROJ SATTAR HAMID (Fırat Üniveristesi, 2020)
Staphylococcus aureus, bakteriyel türler arasında insanda bulaşıcılığın en etken ajanıdır, bu nedenle büyük tıbbi endişeye sahiptir. Bu araştırmanın amaçları, Hastalardan antibiyotiklere dirençli Staphylococcus aureus'u izole edip, tanımlamak, Çeşitli antibiyotiklere karşı antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesi, antibiyotikler ve dirençten sorumlu genlerin belirlenmesidir. Bu çalışmada, 6 ay boyunca 1650 hastadan 100 Staphylococcus aureus örneği toplanmış ve VITEK2 sistemi ile S. aureus tanısı doğrulanmış, antimikrobiyal duyarlılık testi Kirby-Bauer tekniği ile teşhis edilmiş, ayrıca MRSA taramasında oksasilin kullanılmış, (Metisiline dirençli Staphylococcus aureus) ve mecA ve femA geni bir polimeraz zincir reaksiyonu ile tespit edildi. Sonuç olarak, 87 Staphylococcus aureus örneği Metisilline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) olarak disk difüzyon yöntemi ile belirlendi ve bunlardan 13 örnek MSSA (metisiline duyarlı Staphylococcus aureus) olarak duyarlı olarak saptanmıştır. 83 suşunda mecA geni pozitif olarak bulunmuş ancak 4 MRSA türü mecA için negatif olarak saptanmıştır. Ayrıca bu bakterilerin 70 bireyinde femA geni mevcut olup, 17'si MRSA'dan negatif olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın kanıtları ışığında MRSA, farklı vakalardaki hastalar arasında etken ajanlar olarak belirlenmiştir. Siprofloksasin, bu patojene karşı en etkili antibiyotiktir ve tüm MRSA'lar mecA ve femA genine sahip değildir. Bu yeni genin Staphylococcus aureus'un direnciyle ilgili olduğu söylenebilir..

Background Staphylococcus aureus is the most causative contagion agent in human being among bacterial species, for this reason, has great medical concern. The aims of the study, to segregate and identify Staphylococcus aureus has antibiotics resistance from patients and also to determine of their antimicrobial susceptibility to various antibiotics and Identification of genes responsible for resistance. In this survey, 100 samples of Staphylococcus aureus were collected from 1650 patients during 6 months, and recognition of S. aureus confirmed by VITEK2 system, antimicrobial sensitivity assay was diagnosed by the Kirby-Bauer technique, also oxacillin was used to the screening of MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus), and mecA and femA gene were detected by a polymerase chain reaction. As a result, 87 samples of Staphylococcus aureus diagnosed as MRSA by disc diffusion method, resisted to oxacillin and 13 samples of them were sensitive determined as MSSA(methicillin-sensitive Staphylococcus aureus). MecA gene was positive for 83 strains of this MRSA but 4 species of MRSA were determined as negative for mecA. Also 70 individuals of this bacteria have femA gene and 17 were negative from MRSA. In light of the evidence of this study, MRSA has determined as causative agents among patients of different cases. Ciprofloxacin is the most effective antibiotic against this pathogen and not all MRSA have mecA and femA gene. It is possible to say that, new gene are related with the resistance of Staphylococcus aureus.
Farklı klinik örneklerden metisiline dirençli staphylococcus aureus'un farklı teknikler kullanılarak saptanması
Keywords: Biyoloji