PLEVRAL EFÜZYONLU ÇOCUK HASTALARDA PLEVRAL SIVIDAKİ İNTERLÖKİN 1 BETA, İNTERLÖKİN 2, İNTERLÖKİN 6 VE İNTERLÖKİN 8 DÜZEYLERİ - KURT, AYŞEGÜL NEŞE (ÇITAK) (Fırat Üniveristesi, 2004)
Pnömoniler geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasına karşın çocukluk çağı morbidite ve mortalitelerinin en önemli nedenlerindendir. Çocukluk çağında gelişen plevral efîizyonlann en sık nedeni pnömonilerdir. Çeşitli enfeksiyon hastalıklarında interlökinlerin kan düzeylerinin yanında vücut sıvılarındaki düzeylerinde de anlamlı değişiklikler olmaktadır. Plevral sıvının eksuda-transuda ayırımında kullanılan ve erişkinler için belirlenmiş olan kriterlerin çocuklarda geçerli olmadığı, çocukluk yaş grubunda tanı kriterlerini belirleyebilmek için yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, çocukluk çağı plevral efüzyonlarmın ayırıcı tanısında plevral sıvı protein, Laktat dehidrogenaz, glukoz parametreleri yanında İnterlökin-ip, İnterlökin-2, İnterlökin-6, Interlökin-8 düzeylerinde oluşan değişikliklerin anlamlı olup olmadığının gösterilmesi amaçlandı. Çalışma grubu Ocak 2001 - Haziran 2002 tarihleri arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne plevral efüzyon tanısı ile yatırılan, 36 hastadan oluşturuldu. Olguların 27 (%75)'sinde eksuda, 9 (%25)'unda transuda özelliğinde plevral efüzyon vardı. Eksuda grubunda yer alan hastaların 12 (%44)'si parapnömonik, 12 (%44)'si ampiyem, 3 (%12)'ü tüberküloza bağlı plevral efüzyon tanılarına sahiplerdi. Bu çalışmanın sonuçları, plevral sıvıların eksuda ve transuda ayırımında Laktat dehidrogenaz, protein, glukoz gibi parametreler yanında plevral sıvı IL-ip, IL-2, IL-6, IL-8 düzeyinin kullanılabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, interlökin, çocuk.

Pneumonia are among the most important causes of morbidity and mortality in childhood, despite the use of wide-spectrum antibiotics and the most common cause of childhood pleural effusions. Meaningful changes are observed in interleukin levels in blood, also body fluids in various infectious diseases. It is known that criteria used in exudate - transudate differential in the pleural fluid and defined for adults are not valid for children and new studies are needed to establish the differential diagnosis criteria in childhood age group. In the present study, we aimed to examine whether the changes in pleural fluid protein, Lactate dehydrogenase, glucose parameters as well as Interleukin- IB, Interleukin-2, Interleukin-6 and Interleukin-8 levels were significant in differential diagnosis of childhood pleural effusions. The study was carried out in a University Pediatrics Clinic between January 2001 and June 2002. The study group comprised 36 patients admitted upon pleural effusion diagnosis Interleukin- 113, interleukin-2, interleukin-6 and interleukin-8 levels in pleural fluids of all 36 patients were measured.. Of the 36 patients, 27 (75%) had exudate- and 9 (25%) had transudate-character pleural effusion. In the exudate group, 12 patients (44%) had parapneumonic, 12 (44%) had empyemic and 3 (12%) had tuberculosis-associated pleural effusion diagnoses. The results showed that in addition to LDH, protein, glucose; pleural fluids IL-ip, IL-2, IL-6, IL-8 could be used in pleural fluids exudate and transudate distinction. Key Words: Pleural effusion, interleukin, child.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases